martes, 31 de marzo de 2009

PETROS MÁRKARIS



Petros Márkaris és un escriptor grèc nascut a Istanbul el 1937, de pare armeni i mare grega.
Va estudiar Economia a Grècia, Turquia, Alemanya i Àustria abans d'especialitzar-se en la cultura alemanya i dedicar-se a la traducció d'autors com Bertolt Brecht, Thomas Bernhard o Arthur Schnitzler.
Ha col laborat amb el director de cinema Theo Angelopoulos, La mirada d’Ulises (1995) i L’eternitat i un dia(1998).

El que li ha donat fama han estat les novel les de gènere negre protagonitzades per el comisari Jaritos, un desenganyat policia atenès que serveix a Márkaris per fer una representació crítica, que ell qualifica de brechtiana , de la societat actual.

La darrera novel-la és MORT A ISTAMBUL, editada per Tusquets es llegeix amb un no rés, i ens fa viatjar aquesta vegada a Istambul, als seus carrers, a les seves mesquites, les seves esglésies, als seus mercats i com no podia ser d'un altre manera, a la seva gastronomia sense oblidar la grega...

MORT A ISTAMBUL Després del casament de la seva filla Katerina, el comissari Kostas Jaritos decideix passar uns dies de descans i viatjar amb Adrianí, la seva temperamental dona, a Istanbul, ciutat estretament relacionada amb la història de Grècia.
Així doncs, barrejat amb centenars de turistes, Jaritos es llança a admirar la vella Constantinopla i discuteix no només amb la seva dona sinó també amb els membres del grup amb el qual viatja. No obstant això, tot es torça quan alguna cosa aparentment tan nimio com la desaparició d'una dona gran en un poble de Grècia es converteix de sobte en un cas d'assassinat, ja que informen Jaritos que han trobat mort a un parent d'aquesta anciana ... i que aquesta es dirigeix a Istanbul. Jaritos haurà de treballar colze a colze amb el suspicaz comissari turc Murat, i anirà interns a la petita comunitat que conformen els grecs que encara avui, després de l'èxode massiu que van protagonitzar el 1955, romanen a la ciutat.

Altres novel-las son: NOTICIAS EN LA NOCHE , EL ACCIONISTA MAYORITARIO I DEFENSA CERRADA.
L'ACCIONISTA PRINCIPAL I MORT A ISTAMBUL son els dos volúms que podem trobar en català. Están editades per Tusquets.
A la revista DESCOBRIR .CUINA d'aquest mes hi ha un article molt interessant que parla de novel-les negres amb gusta: ELS DETECTIUS GORMANDS
Al mateix article ens parla de la llibreria Negra i Criminal i la la llibretera, la Montsé Clavé que ha escrit EL MANUAL PRACTICO DE LA COCINA NEGRA Y CRIMINAL.
FONT: TUSQUETS EDITORES

6 comentarios:

  1. Hola Maia, es interasnt el manual de cocina negra y criminal.
    ¿que mengaran els asesins? je je.
    Aquesta foto sembla feta a Barna al casa antic no?
    Anys anrera anaba molt per allí.
    e viscut 17 anys a Barna, ara no tinc ganas de anar-hi, pero en manca el paseig per els carrerons del Art.
    El meu catalá escrit es molt dolent, pero m'esforso eh! jajajaja.
    Petons.
    MARGOT

    ResponderEliminar
  2. No llegeixo gaire novela negra. Però aquesta em fa gràcia. Fa un temps vaig llegir un llibre que em va agadar molt ( i ara no en recordo el títol) i també estava ambientat a Istambul.
    ptns.

    ResponderEliminar
  3. Margot, esta molt bé aquest Manual de Cuina Negra i Criminal
    .El llibre te dues parts, a la primera hi han autors de l’ A a la Z, el titol d’un llibre seu i una recepta que d’alguna manera .esta relacionada amb el llibre , amb el personatge o amb l’autor.
    Al final, a la segona part hi ha en paraules de l’autora “un completo y sugerente menú para organizar en sus casas una comida total y auténticamente negrocriminal”
    T’haig de dir també que els dissaptes a partir de la 1, a la llibreria s’ofereixent musclos y vi, negra naturalment encara que excepcionalment diuen ells que pot ser blanc.

    Annafs, dintre de la novela negra hi tenen cabuda la novel-la policiaca, la novel-la d'intriga,d'espias, thriller històric,thriller romàntic...n'hi per tots els gustos. Si entres al blog de la llibreria ho explicant molt més be.
    Que consti que no tinc cap comisió, només es qu m'agrada molt la n.n. i descobrir aquesta llibreria va ser una troballa i val la pena compartir-ho.

    ResponderEliminar
  4. Es interasnt no.
    M'agradan les llibrerias café.
    los del musclus un puntás.
    On es l' llibreria?
    Un dia m'animo i vaig.
    Petons.
    MARGOT

    ResponderEliminar
  5. Hola Margot,si miras la meva entrada del 27 de març he posat la pag.web de la llibreria i el meu comentari. No és una llibreria café peró te un ambient especial, amb´bona musica i un decorat molt adient. Mira-ho, segur que t'agrada.A l'esquerra a on hi ha el menú, clika a llibreria real.
    Ja hem diras, ah i esta a la Barceloneta, es molt fácil arribar-hi. Un peto, i m'en vaig a fer una infusió...Rosa M

    ResponderEliminar
  6. Aquest me'l apunto per a Sant Jordi. M'encanta a novel·la negra i Istambul és una ciutat que m'agrada molt, així que ho tinc tot junt.

    Fins aviat

    ResponderEliminar