miércoles, 4 de noviembre de 2009

L'HOME INQUIET



El 9 d'Octubre es va posar a la venda la nova entrega i la última de la sèrie policíaca protagonitzada per l'inspector Wallander: L'HOME INQUIET.
Serà la desena ocasió en què Mankell s'acosta a la figura de l'inspector Aquesta sèrie de novel.les va començar l'any 1991. Kurt Wallander, és un inspector de policia en una petita localitat del sud de Suècia (Ystad)
En aquesta ocasió, Wallander ha aconseguit realitzar el seu somni de viure en una casa de camp i tenir un gos. La seva filla Linda l'ha convertit en avi. No obstant això, la tranquil.litat es veurà truncada per la desaparició del sogre de la seva filla, un oficial d'alt rang de la Marina sueca, Hakan Von Enke.
Encara que la investigació la porta a terme la policia d'Estocolm, Wallander no pot evitar implicar-se, sobretot arran d'una segona misteriosa desaparició. Tot apunta a grups d'extrema dreta dins del mateix si de la Marina ia l'època de la guerra freda, quan diversos submarins soviètics van ser acusats de violar territori suec.
Serà investigant, quan l'inspector es doni compte de que està a punt de descobrir un gran secret que abastaria tota la història de Suècia des de la Segona Guerra Mundial.
Aquesta novel-la de gairebé 600 pàgines, part de fets històrics: de 1982-1983, durant el govern del primer ministre Olof Palme.
Mankell utilitza cada llibre per explicar que està passant a Suècia, parla de l'emigració, de màfies, de racisme, de problemes socials i econòmics.
Va ser el primer¿? a descobrir les misèries d'una societat, la sueca, en aparença perfecta. I el tema de les novel.la ve relacionada amb la biografia del protagonista Kurt Wallander: els seus estats d'ànim, la seva salut (té diabetis) i les seves relacions personals.
Amb L’HOME INQUIET es tanca un cicle i per mi tan important com la trama trobo que és el punt de vista del protagonista, una persona de seixanta anys que comença a sentir-se molt gran. Wallander afronta la investigació amb una salut que li passa factura: diabetis mal acurada, sobrepès, algun problema amb la beguda i amb uns descuits que li fan témer a la vellesa i l’ajuden a prendre consciència de les seves limitacions.
En paraules de Henning Mankell, Wallander s'ha fet tan popular perquè és una persona real, que canvia amb el temps

2 comentarios:

  1. No he llegit encara res de Mankel (no hi ha temps per a tantes coses!) però aquest se'm fa molt atractiu. Saps si el llibre s'ha traduit al català? Gràcies per la recomanació. Una abraçada

    ResponderEliminar
  2. Hola Josep, jo estic igual, tinc pendent la Sue Grafton...
    Em sembla que si que t' agradara, a part de la serie Wallander te uns altres llibres tambe molt interessant: Sabates italianes, El xines, Elñ cervell de Kennedy...no es novela negra pero si de denuncia social(esclavitud,experiments farmaceutics,errors medics...)
    I com sempre el problema dels llibres en catala, que surten mes tard o no surten:( . Jo no l'he trobat, pero han pogut mes les ganes de retrobar-me amb el personatge!
    Mankell no deixa indiferent, es mes et replanteges moltes coses...

    ResponderEliminar