viernes, 20 de noviembre de 2009

EMPANADA DE ZORZA







Buenasssssssss, per fi de tornada després d'uns dies d'absència per una inoportuna grip que m'ha tingut fora de circul-lació....



“Sabrosa poesía la de la empanada… que de siempre ha sido como una dama sencilla, informal, alegre, festera, presente en cualquier romería… soltera de siempre pero casadera con todo dejandonos sus puertas abiertas a la innovación culinaria… y dama de compañía para casa, campo, playa o donde quiera que uno vaya”.
 Font: empanadagallega.fiestras

A Galícia la "Empanada" s'elabora amb molt farcits.
La massa es diferencia en el tipus de líquid emprat (aigua, llet, vi, cervesa ...), en el tipus de greix afegit (oli, mantega, mantega ...) o la classe de farina utilitzada (blat, blat de moro, sègol). ..
No entenc perquè quina raó fora de Galícia, quan es parla d"Empanada gallega", és empanada de tonyina, i no, hi ha farcits per a tots els gustos: de carn, de peix, de marisc, de verdures, dolços, ...
N'hi ha de festa i n'hi ha d'aprofitament, fetes per exemple amb la carn del brou.
És un plat únic molt complet.
Avui una recepta molt popular a Galícia, una empanada de carn, de Zorza, que és carn adobada de porc, la picada que es feia quan havia matança per fer els xoriços.
La zorza també es pot menjar fregida com a tapa, en broquetes, és un plat molt típic i molt senzill.

Aqui la meva Empanada, és molt fàcil.

EMPANADA DE ZORZA
Ingredients massa:
 -400 kg. de farina + o -
-25 grs. de llevat de fleca o un sobre de llevat sec
-200 g d'aigua tèbia
-50 gr d'oli d'oliva
-½ culleradeta de pebre vermell dolç
-Sal 10gr

 Ingredients zorza:
-½ kg. de llom o carn magra de porc tallada a daus petits
-2 cullerades de pebre vermell dolç
-½ cullerada de pebre vermell picant
-2 cullerades d'orenga
 -4 grans d'all
-1 raig d'aigua
-Sal

RECEPTA
ZORZA: En un recipient de vidre o fang posar la carn i afegir tots els ingredients, els alls picats, els pebre vermell i el orenga, deixant reposar a la nevera 24 hores com a mínim.
Transcorregut aquest temps, fregir la barreja en una mica d'oli, sense passar-la massa ja que acabarà de fer-se en el forn.

MASSA
Thermomix
Abocar els líquids i la sal, programar 1 minut, temperatura 40 º, velocitat 2. Afegir el llevat i la farina, pastar 1 m. v. espiga. Retirar del vas
Panificadora
Posar els líquids primer, la farina i el llevat. Programa massa o massa pujada. Retirar
Tradicional Desfer a l'aigua tèbia el llevat. Reservar. En un bol gran tirar la farina, la sal, l'oli i l'aigua amb el llevat. Barrejar amb una espàtula, i després pasturar fins a tenir una massa llisa i fàcil d'utilitzar ..

MUNTATGE
: Dividir la massa en dos trossos i estendre un d'ells en una plata de forn coberta amb paper de forn. (Així evitem enfarinar i greixar un motlle)
 Sobre aquesta base col.locar la zorza escorreguda de l'oli.
Cobrir amb l'altre tros de massa, segellar per les vores fent com un cordó i fer un forat al centre a manera de xemeneia.

COCCIÓ
 Enfornar a 200 º C aproximadament 40 minuts.


 - Vigilar bé l'empanada a partir dels 20 minuts de cocció. Cada forn és un món.
 - Molt important la "xemeneia" perquè surti el vapor. Jo faig un rotllet amb paper de plata.
-Escorre molt bé la carn després de passar-la per la paella.
-Es pot afegir al farciment una mica de ceba fregida, que estigui cuita però no daurada. Això ajuda que el farçit sigui més sucós.
 - Quan esta cuita, al moment de treure del forn i en calent, es poden donar unes pinzellades amb oli cru.
 -A mi m'agrada més pintar-la amb un ou abans de coure, queda més brillant.
- La millor forma de reescalfar una empanada, sigui sencera o en trossos: escalfar el forn a la seva màxima temperatura, quan l'hagi assolit, apagar-lo, posar l'empanada a altura mitjana directament sobre la reixeta del forn i deixar-la així escalfar uns 4-5 minuts .

4 comentarios:

  1. No saps les ganes que tinc de cuinar un dia una bona empanada, de moment em quedo amb la teva recepta que és d'una suculència brutal!

    ResponderEliminar
  2. Amb aquesta empenada tan potent et recuperaràs de la grip en un moment!
    No he tastat mai la zorza... la pots trobar ja feta? Com si compressis sobrassada...

    ResponderEliminar
  3. Hola Cuina Vermella, anima't, és molt senzilla. La meva masssa és la del pa básic i el farçit només necessita una mica de repós. Una abraçada
    Hola Gemma, de moment hem refaig amb caldets...I la zorza no costa rés de fer, els ingredients estan a totes les cuines :pebre vermell, orenga i alls, repós perqué s'integuint bé aromas i sabors i llestós. I si la fás tu saps del cert que posas...Una abraçada

    ResponderEliminar
  4. Aquesta empanada és artesania pura!. Visca la cuina tradicional d'arreu!.

    ResponderEliminar