jueves, 3 de diciembre de 2009

LA CIUTAT SENSE TEMPS


LA CIUTAT SENSE TEMPS' Enrique Moriel (Francisco González Ledesma)
Creu Coberta: Es descriu en la novel com un "paratge força sinistre on penjaven els condemnats, i en el qual hi havia una creu que es tapava cada vegada que algú era penjat. Per això aquell punt fúnebre va començar a ser anomenat la Creu Coberta".
Plaça d'Urquinaona: La major part de les places de la Barcelona medieval eren cementiris. En altres ciutats es van traslladar els cementiris als afores. A la plaça d'Urquinaona, per exemple, es van limitar posar asfalt per sobre de les restes.
Portal de l'Àngel: Fins ben entrada l'edat moderna existia en la que avui és un enclavament comercial un mercat d'esclaus. Allà "no només es venien i es compraven sinó que també podien hipotecar".
Museu Marès: La Inquisició tenia la seva seu en un palau contigu al Saló del Tinell l'entrada del qual era al carrer dels Comtes, la mateixa per la que avui s'accedeix al museu.
 Set Portes: L'edifici que avui alberga el restaurant està adornat amb simbologia maçònica. Originalment era un cafè que no tenia nom. "Es dóna la circumstància que Xifré, el constructor de l'edifici, havia nascut el 1777". Set és el nombre maçònic per excel.lència.
 La Ciutadella: Felip V va fer construir aquesta, originalment, fortificació militar. González Ledesma reflexiona: "Barcelona és possiblement l'única ciutat del món que ha vist alinear els seus carrers per facilitar les càrregues de la cavalleria".
 Penitents.:Costa amunt del barri de Vallcarca "entre boscos i camins de cabres" hi havia unes coves "on vivien uns eremites dignes de pietat, i que la gent deia Penitents ...".

El periodista i escriptor Francisco González Ledesma canvia de gènere literari en la novel 'La ciutat sense temps', deixant de banda la novel.la negra per endinsar-se en la novel.la històrica. 'La ciutat sense temps' (Destino) ha estat publicada sota el pseudònim d'Enrique Moriel.
La Marta Vives, jove ajudant d’un advocat, treballa en l’aclariment de la misteriosa mort d’un prohom de l’alta societat barcelonina actual.
 Durant la investigació, la Marta no sols haurà de trampejar les obscures forces relacionades amb aquesta defunció, sinó que també es veurà implicada en la pugna que la seva família ha mantingut al llarg dels segles amb una altra antiga estirp de la ciutat, els Masdéu.
Al seu encontre hi acudirà un inquietant narrador sorgit dels baixos fons de la Barcelona medieval, perseguit per la Inquisició, líder del poble, i el rostre del qual retrobem en moments decisius de la història de la ciutat.
 La Marta i aquest esperit maleït ens acompanyen en una fascinadora recerca, a través de llums i ombres, que el fugitiu planteja d’aquesta manera: ¿quina prova tenim que en el combat entre el Bé i el Mal, entre Déu i el Diable, va guanyar el primer?
FONT: EDICIONS 62

González Ledesma mostra en la novel-la diferents fets històrics de la ciutat. Per exemple, la Inquisició, el desenvolupament urbà de Barcelona, la lluita contra les tropes de Felip V, els antres malsans on els anarquistes tramen seus atemptats o la cripta d'una naixent Sagrada Família.
 Un fet que apareix que l'autor no ha comprovat ha estat el complot contra el pla Cerdà.
González Ledesma (Barcelona, 1927) narra la història de Barcelona amb una sèrie de secrets, però tots ells estan documentats, segons afirmar l'autor.
Ledesma mostra l'existència d'esclaus a principis del segle XV, l'existència del Cafè de les Set Portes, un edifici ple de simbologia maçònica o un Gaudí que semblava un vagabund.
El que més va cridar l'atenció a l'escriptor al documentar-se per la jnevel-la és que Barcelona està edificada sobre de molts cementiris, per exemple a la plaça Urquinaona.

Una novel•la fantàstica i històrica a la vegada on se’ns descobreixen les històries secretes de Barcelona al llarg dels segles.
Molt interessant.

3 comentarios:

  1. siempre he estado a punto de comprarme a novela cuando he bajado a barcelona, pero no me decidia nunca, ahora despues de leer tu post, me la comprare seguro, me gusto tu blog, muy buenas recomendaciones y recetas, besitos desde londres

    ResponderEliminar
  2. Maia,
    Després de la curta però agradable xerrada que sobre novel·la històrica i negra vam tenir ahir mentre esperàvem que la Mireia comencés la classe, em trobo amb aquesta magnífica recomanació que fas. Aquesta cau segur! Gràcies

    ResponderEliminar
  3. Hola Pity, me alegro que te guste mi rincón. La verdad que después de leer el libro te dan ganas de recorrer todos los lugares descritos. Y LOndres, que maravillosa ciudad. Y mis recetas son muy sencillas, excepto la última que tome "prestada" de otro blog para una ocasion muy especial...Ahora me dare una vuelta por tu casa. Un abrazo
    Hola Josep, per mi tambè va ser molt agradable, i lo del prèstec t'ho vaig dir en ferm cap problema. I aquest te poc més de 400p., ho sigui que és llegeix rápidament. Una abraçada

    ResponderEliminar