viernes, 11 de diciembre de 2009

OJOS DE AGUA


OJOS DE AGUA, és la primera novel-la protagonitzada per l'inspector Leo Caldas i el seu ajudant Rafael Estévez. El seu autor és el viguès Domingo Villar, qui la va escriure inicialment el gallec (Ollos de auga, ed. Galàxia) i després la va traduir ell mateix al castellà. Una novel.la entretinguda, amb un llenguatge senzill, on cada capítol està encapçalat amb una paraula i les seves definicions, que resumeixent el contingut del capítol.
L'autor es riu de la manera de ser dels gallecs (que responen a una pregunta amb una altra ...), Rafael Estévez que és de Saragossa, pateix i no s'adapta. En els interrogatoris es desespera per aconseguir dels testimonis una resposta clara ... un sí o un no.
Feia temps que no em reia jo sola llegint, els diàlegs de Estevez amb els sospitosos són divertidíssims.
El mar també és present en la novel.la, en la qual l'escriptor critica, mitjançant els personatges, la destrucció del paisatge natural a les costes espanyoles.
Hi ha alusions a autors de novel.la negra (Fred Vargas) i altres que ho són en la manera de comportar-se del protagonista.
Mentrès llegia no he deixat de pensar en Carvalho i en Montalbano, dos grans amants de la bona taula.
De fet en una entrevista publicada a El Pais, Villar va parlar d' alguns dels seus autors favorits: Ledesma, Montalban, Silva, Gimenez Barlett, Martin.
Amb aquesta novel-la, l'autor va guanayr el I Premi Sintagma, el Premi Brigada 21 i el Premi Frei Martín Sarmiento, i va ser finalista en dues categories dels CrimeThiller Awards a Regne Unit.
Fins ara ha estat traduït a sis idiomes.
 En fi una novel.la molt recomanable.
 ULLS D'AiGUA, DOMINGO VILLAR
 Entre l'aroma del mar i dels pins gallecs, en una torre residencial al costat de la platja, un jove saxofonista d'ulls clars, Luis Reigosa, ha aparegut assassinat amb una crueltat que apunta a un crim passional.
 No obstant això, el músic mort no manté una relació estable i la casa, neta d'empremtes, no mostra més que partitures ordenades en els prestatges i saxòfons penjats a les parets.
 Leo Caldas, un solitari i melancòlic inspector de policia que compagina la seva feina a comissaria amb un consultori radiofònic, es farà càrrec d'una investigació que el portarà de la boira del vespre al fum de les tavernes i els clubs de jazz.
Al seu costat hi ha l'ajudant Rafael Estévez, un aragonès massa impetuós per a una Galícia irònica i ambigua, i fins i tot massa impetuós per al propi Leo, que cerca entre glops de vi els fantasmes ocults en els altres mentre intenta sobrevivir al seus .
Gràcies a la tasca d'aquest singular tàndem Caldas-Estévez la veritat acaba per aflorar, portant-nos a desentranyar el secret que amaguen els Ulls d'aigua.
FONT: Editorial Siruela

2 comentarios:

  1. Maia,
    Fa molt bona pinta aquesta novela. Gràcies per la recomanació, la posarem a la llista.
    Una abraçada

    ResponderEliminar
  2. Hola Josep, si la llegeixes ja hem diràs que et sembla. Ara estic llegint el segón que ha publicat i m'esta agradant molt tambè. Una abraçada.

    ResponderEliminar