viernes, 5 de febrero de 2010

SETMANA DE LA LITERATURA POLICÍACA A BARCELONA



Ian Rankin promet recuperar el seu enyorat inspector Rebus.
Quan el jurat va decidir concedir el cinquè premi Pepe Carvalho de novel•la negra a l’escocès Ian Rankin (Cardenden, 1960) tenia una justificació explícita: reconèixer-lo com a cronista de l’Edimburg real, a través del seu inspector John Rebus, igual que Manuel Vázquez Montalbán ho va ser de Barcelona per via de Carvalho. Però n’hi havia una altra de latent: unir-se al cor dels que li demanen que faci marxa enrere i recuperi Rebus, al qual va jubilar l’any 2007 a" La música del adiós" (RBA).
Doncs bé, ahir Rankin va rebre del tinent d’alcalde Carles Martí el guardó al saló del Consell de Cent i va donar una alegria. Va anunciar que el seu personatge emblemàtic podria tornar a les pàgines d’una nova novel•la.
 No solament això: més tard va confessar que ja té dues idees per a dues obres en què reapareixeria el (com manen els cànons) melòman, bevedor, solitari i rondinaire inspector.
 PLANS DE FUTUR / «Els meus llibres tenen una reputació de realisme i com que els policies d’Edimburg es jubilen en la realitat als 60 anys, Rebus havia de fer-ho», va explicar ahir.
 Després de prendre aquesta dràstica decisió, Rankin va escriure un serial per a The New York Times (publicat a Espanya com a" Puertas abiertas") i la primera novel•la d’una nova sèrie protagonitzada per Malcolm Fox, un policia d’afers interns més jove i convencional ("Las quejas", emmarcada en la crisi de la banca escocesa i que RBA publicarà al novembre), per agafar-se després un any sabàtic del qual comença a cansar-se.
Ahir, Rankin va assegurar que no té planificada la tornada a l’activitat de Rebus. Bé, d’aquella manera. «He de fer una sèrie perquè he venut els drets per a televisió i de moment només tinc un llibre. En el segon vull que Fox actuï en una ciutat diferent d’Edimburg, perquè aquesta sèrie em permetrà viatjar per tot Escòcia i mirar-la amb altres ulls. I en el tercer potser investigarà Rebus per una cosa que va fer en el passat», va explicar ahir.
 Cosa que no estranyarà a qui estigués atent a les pistes que va deixar Rankin en l’epíleg de" La música del adiós". Però n’hi ha que amb això no en tenen prou. Fins i tot una diputada del Parlament escocès, fan de l’escriptor, va plantejar, a partir de la jubilació del personatge de ficció, prorrogar l’activitat dels policies. Dels reals. «La proposta no va ser gaire popular, a la gent no li fa il•lusió treballar cinc anys més», va dir ahir l’escriptor (que, acabat d’aterrar de l’Índia, no està al cas de les últimes propostes del Govern espanyol).
 «Per favor, senyor Rankin, torni’ns John Rebus», li va sol•licitar al Saló de Cent el comissari de BCNegra, Paco Camarasa. «Espero que torni –li va respondre Rankin–. Sé perfectament que està jubilat però treballant com a civil per a la policia d’Edimburg. Així que hi pensaré quan torni a casa». Però és que Rankin ja en té alguna de pensada. «Mentre jo estigui viu, els meus personatges estan vius», explicava ahir a la nit, dret en una Rambla plujosa a l’escocesa.
 PORTES OBERTES / ¿Així que hi ha una porta oberta a la tornada de Rebus més enllà d’un cameo en la nova sèrie de Fox? «Sí, Rebus no ha mort», precisa Rankin. I té una idea clara de quina podria ser l’activitat a la qual es podria dedicar el seu policia jubilat. «En la realitat, la policia d’Edimburg té una unitat dedicada a investigar vells casos sense resoldre dels anys 60, 70 i 80 que ara poden ser solucionats amb les noves tecnologies com l’ADN, i dels seus quatre membres un és un policia en actiu i els altres tres, policies retirats», explica l’escriptor, que ahir va especular amb el que passaria si Carvalho i Rebus es coneguessin («segur que es caurien bé; Carvalho podria ensenyar-li bastantes coses de gastronomia a Rebus i aquest descobrir-li whiskies a Carvalho»), però no sembla que estigui projectant un futur de jubilat amb visites turístiques a Barcelona per a la criatura que li ha suposats un èxit internacional
 FONT: EL PERIODICO 5-2-2010

2 comentarios:

  1. Maia,
    Llegint els teus posts, veig que t'ho estàs passant d'allò més bé en la setmana de novel·la negra. Et seguirem llegint ja que estic una mica desconectat de molts d'aquests autors "negres". A veure si tinc ocasió de llegir-ne algun de nou.
    Una abraçada

    ResponderEliminar
  2. Hola Josep, temps...ens falta temps!;)

    ResponderEliminar