lunes, 26 de julio de 2010

EL BOT SALVAVIDES DE CALAFELL


La història del Bot Salvavides comença a mitjans de l’any 1905, però no va ser una realitat fins el 1920 desprès de nombrosas i diversas dificultats.

Al 1954, el bot va fer la seva darrera sortida com a barca de salvament.
A l’any 1989 fou recuperat per la navegació i a partir de l’any 2000 Calafell disposa novament de l' embarcació per recuperar la tradició de la processó del la Verge del Carme, patrona dels pescadors.

Altres sortides que fa son per Sant Pere Pescador(29 de juny), el dia de la Mare de Deu(15 d’agost) i per la Diada Nacional de Catalunya (11 de setembre).

El Bot Salvavides té unes característiques molt singulars, dona voltes sobre si mateix i retorna sempre a la seva posición original i és tot un espectacle veure com la tripulació el bolca expressament i va donan tombs sobre si mateix sense esfonsar-se.
Tot això és gracies a la seva estructura i a la distribució dels compartiments estancs i contrapesos.

Va ser construït a les drassanes Corbeto de Barcelona, igual que la majoria d’embarcacions de salvament d'aquell temps.
Té 10 metres i 15 centímetres d’eslora, 2 metres i mig de mànega i 1 metre de puntal.
Porta cinc rems per costat.Aquestes fotografies son de la processó del Carme que és va fer a Calafell el dia 17-7-2010.

A partir de les 8 del vespre, la comitiva amb la imatge de la Mare de Déu va recorrer els carrers del nucli de la Platja, l’antic barri de pescadors.
La imatge de la Mare de Déu va desfilar escortada pels membres de la tripulació del Bot Salvavides, amb els rems a l’espatlla i envoltada de nombroses persones que van voler seguir la desfilada. Arribada a la zona de la Confraria de Pescadors, la processó va convertir-se en marítima.
Prop d'una trentena de vaixells esperaven la sortida del Bot. 
Ja a la mar, el rector beneïa els vaixells que acompanyaven la comitiva i desprès que la imatge fou retornada a la sorra de la platja, un cop feta la processó, va tindre lloc l'exhibició de el Bot: van ser sis tombs, el darrer dels quals amb la senyera.

Si en voleu saber més:
http://www.calafellonline.com/usuarios/botsalvavides.org/

4 comentarios:

 1. No coneixia aquesta història. Molt maques les fotografies!

  ResponderEliminar
 2. Jo tampoc ho coneixia. Molt interessant, i gràcies a les fotos ens en podem fer càrrec. Gràcies

  ResponderEliminar
 3. Anna, Josep: ara és un espectacle veure com donen les voltes, las fant una darrera l'altre; però imagineu quan anavant a fer un salvament amb mala mar i mal temps. Gràcies al Bot, és van salvar moltes vides a la platja de Calafell, és per això que és tot un símbol per el poble. Una abraçada.

  ResponderEliminar
 4. És una experiencía maravellosa.
  Vicenç

  ResponderEliminar