miércoles, 13 de abril de 2011

JENS LAPIDUS: "DINERO FÁCIL"



"Dinero Fàcil" és una novel la negra diferent. Forma part de la trilogia negra d'Estocolm .. No és la novel.la negra on un policia o un detectiu resolen un cas i restableixen l'ordre i la pau ... "no tot acaba bé i moltes vegades la justícia brilla per la seva absència" diu l'autor .
La història es desenvolupa en els baixos fons d'Estocolm, però la ciutat no és l'important en si, és la història que podíem localitzar en qualsevol capital europea. En totes elles, malauradament hi ha desigualtats socials, pallisses, prostitutes, mafiosos i drogues.

Aquesta novel-la ens descriu fil per randa com es mouen les coses en el costat fosc de la llei.

En la novel-la s'alternen tres històries diferents que es van entreteixint a mesura que passen els capítols. Els tres protagonistes són tan diferents com la nit i el dia. Un és Mrado, un “maton” iugoslau i exsoldat de la guerra dels Balcans, Jorge és el fill d'uns immigrants xilens i que escapa de la presó i JW un estudiant universitari que vol pertànyer a la classe alta sueca. Tots ells units per la cocaïna com a manera ràpida per aconseguir diners i l'ànsia de venjar-se d'un home que els ha perjudicat

Comences a llegir i fins que no han passat uns capítols no te n'adones que el veritable punt d'unió entre ells és la facilitat amb que qualsevol dels tres incompleix la llei.
Com he dit abans és un llibre diferent i que ens ofereix una visió interessant i diferent de l'habitual: ens mostra com es veuen les coses des del punt de vista dels delinqüents, descrivint amb molt detall els seus drames personals i fent un lleuger perfil psicològic de cada un.

L'autor és Jens Lapidus. És un advocat penalista i escriptor suec d'origen jueu.
A "Dinero Fàcil" retrata una societat que en absolut és aliena al crim organitzat. Assegura que tot el que descriu el llibre és ficció, però que tot "ha passat o podria haver acudit a la realitat, no hi ha res que sigui una exageració"

Lapidus assegura que va ser el primer sorprès amb l'èxit obtingut per la seva primera novel.la, que-diu-"mai vaig pensar escriure", i la trama va sorgir de la seva àmplia experiència com a advocat penalista en un prestigiós despatx d'Estocolm, "on he conegut històries que, per increïbles, no es podrien escriure"

Ell mateix afirma que en la seva obra s'allunya conscientment de la tradició de la novel-la negra escandinava, per inspirar més en la novel-la negra americana i en James Ellroy, un dels seus autors favorits per la seva forma d'escriure i la utilització d'un llenguatge molt violent amb el qual diu"es genera una impressió molt forta per al lector" Assevera també que "la justícia perfecta des d'un punt de vista moral és impossible"

Lapidus assegura que va ser el primer sorprès amb l'èxit obtingut per la seva primera novel-la, que-diu-"mai vaig pensar escriure" i la trama va sorgir de la seva àmplia experiència com a advocat penalista en un despatx d'Estocolm, "on he conegut històries que , per increïbles, no es podrien escriure”

1 comentario:

  1. Maia,
    Una bona recomanació i més tenint en compte que estem tan sols a 10 dies de Sant Jordi.
    Una abraçada

    ResponderEliminar