viernes, 10 de junio de 2011

PA AMB ESPONJA

 
Aquests darrers dies jo també he tingut dificultats en el blog, no podia publicar, intentava deixar missatges en els blogs que visito normalment i no podia accedir, havia de fer-ho com anònim. He vist que hi ha hi ha més blocaires que tenen o han tingut problemes amb Google.

Per fi, després de diverses "instàncies i precs"..., algú entès en el tema informàtic va ajudar-me i amb dos clics va solucionar el problema i aquí torno amb un pa que espero que us agradi.
 
PA AMB ESPONJA
Un pa molt senzill de fer que vaig veure fa temps en Gastronomia i cia i que faig molt sovint.
Resulta un pa amb una molla tendra i una crosta molt daurada.
Primer es fa un prefermentat (esponja o poolish), que és una preparació que es fa prèviament, es deixa reposar i que després es barreja amb la massa del pa. Això fa que el pa es conservi molt millor i que el gust sigui molt millor que el pa fet per mètode directe.
Només farina, aigua, sal, una mica de llevat i una mica de paciència i tindrem un pa bonissim.
No és una missió impossible, de vegades quan dic que a casa jo faig el meu pa, la gent em mira estrany, com dient "ja són ganes" ... però és veritat amb una mica d'organització no és tan complicat, i si ens ajudem d' algun robot el treball es redueix moltíssim.

INGREDIENTS
Preferment
7 gr de llevat fresc, 250 gr d'aigua tèbia i 115 gr de farina de força
MASSA DE PA
450 gr de farina de força, 100 gr de farina integral, 10 g de llevat fresc, 200 gr d'aigua tèbia i 10 g de sal.
ELABORACIÓ
La nit anterior es prepara el prefermentat: es barregen tots els ingredients i es deixen reposar a temperatura ambient en un recipient tapat.
L'endemà fem la massa: en un bol gran desfem el llevat en l'aigua, afegim les farines i la sal. Tirem l'esponja i barregem bé amb una espàtula, la posem a la taula de treball i amassem fins que tinguem una massa ben lligada. Al principi és una massa bastant enganxosa però no cal preocupar-se, la posem en bol, tapem i la deixem reposar a la nevera fins al dia següent.
Traiem la massa a una superfície enfarinada i li donem forma, en el meu cas l'he posat en un banneton enfarinat i l'he tapat amb un drap de fil, així ha fet el segon levado fins que ha doblat el seu volum (una hora més o menys ).
Mentre preescalfem el forn a 250 º C.
Bolquem la massa en una safata coberta amb un paper de forn, fem els talls i la pasem al forn.
Baixem la temperatura a 200 º C i deixem el pa uns 30/35 minuts.
Quan el pa estigui a punt el deixem refredar en una reixeta.

PREPARACIÓ A PANIFICADORA
Preparem el preferment, deixem reposar a la mateixa cubeta i al dia següent preparem la massa segons les instruccions de la màquina. Guardem en un bol tapat a la nevera, i seguim la preparació al dia següent: formar, deixar reposar en el banneton i enfornar.

IMPORTANT
Crear vapor en el forn abans d'introduir la massa, només així aconseguirem una crosta daurada i cruixent.
El banetton no és imprescindible, podem utilitzar un cistell o un bol empolvorat amb farina.
Tenir en compte que cada farina admet més o menys aigua, si cal afegir mes aigua fer-ho a cullerades.
El fet de deixar reposar la massa tota la nit a la nevera fa que la fermentació es realitzi més lentament i que el pa sigui més aromàtic i de millor conservació.
El vapor es pot crear posant un recipient amb aigua al forn: posem el recipient sota de la safata de coure i just abans de posar el pa afegim aigua calenta per fer un "cop de vapor".

6 comentarios:

  1. Maia, has explicat tan bé la realització, els passos i els punts interessants del procés del pa que em dóna la sensació que no hi ha lloc a cap dubte o pregunta...ho dius TOT, i només cal veure la fotografía per fer-se un la idea de com ha de ser de bo aquest pa... Una abraçada.

    ResponderEliminar
  2. Hem de provar tot el tema del poolish/esponja... de moment només hem fet pa d'elaboració directa i si ja el trobem boníssim... no m'imagino aquest ja com deu ser!
    Petonets
    Sandra

    ResponderEliminar
  3. Tiene una pinta magnifica, que rico para mojar en una buena salsa

    ResponderEliminar
  4. Maia, caram!, el teu pa no queda enrere! Té la pinta de tenir la crosta molt cruixent. A mi em costa una mica aconseguir-ho. Sovint pose uns glaçons dins el forn abans de posar-hi el pa però no m'acaba de quedar cruixent cruixent...

    Cap recomanació?

    Una besada!

    ResponderEliminar
  5. Gràcies de la informació, Maia! La veritat és que ix cruixent del forn però després la crosta es fa blana. I mira que de gust, d'alvèols i tal està molt bé, però la crosta es fa molla.

    Havia pensat en allò de la pedra però no sabia ben bé quina comprar-me i si pagava molt la pena. Supose que el fa que has d'enfornar es posa directament damunt la pedra, oi?

    Ahir em vaig registrar a El foro del pan, El trobe força interessant. És un pecat que no tinguem un espai de comunicació així, en català. Podria ser molt interessant i fer un recull de pans tradicionals, els quals sovint deixem de banda per pans tradicionals italians, francesos, suecs o d'onsevulla. Bé, gràcies novament.

    Una abraçada ;)

    ResponderEliminar
  6. I tant que m'ha servit la informació!
    Gràcies de tot!
    Vejam si movem fil i fem allò dels pans nostres "de cada dia", hahahah!

    Una besada i mil gràcies, de debò! :)

    ResponderEliminar