jueves, 28 de julio de 2011

JO NESBO I La trilogía d'Oslo

La trilogia d'Oslo: PIT ROIG, NÈMESI i L 'ESTRELLA DEL DIABLE.

Les tres úniques novel-les traduïdes al nostre idioma tenen aquesta ciutat com a eix de les trames.
Estan molt bé narrades, són entretingudes i mantenen la tensió fins al final.
Molt recomanables.





L'AUTOR
Jo Nesbo (Oslo, 1959), l’autor de la sèrie del detectiu Harry Hole, està considerat un dels escriptors del gènere més interessants d’Europa. La trajectòria vital i literària de Nesbo és singular. Abans de convertir-se en escriptor, es va allistar com a voluntari a l’exèrcit noruec. Més tard, va ser guitarrista i lletrista d’un grup de rock, una autèntica estrella a Noruega, però el 1996 va deixar la música per dedicar-se a la literatura. La seva primera obra, "Flaggermusmannen" va guanyar el premi a la millor novel•la nòrdica del 1997, un honor que comparteix amb autors de primera fila com Henning Mankell i Karin Fossum.
Inaugurava així la sèrie del detectiu Harry Hole, que ha arribat al seu punt culminant justament amb El pit-roig, Nèmesi i L'estrella del diable.
Jo Nesbo és, amb Stieg Larsson i Henning Mankell, l’autor de novel•la negra més llegit d’Escandinàvia i d’arreu del món. Ha estat traduït a una trentena de llengües.

LES NOVEL-LES
PIT ROIG
El detectiu Harry Hole segueix la pista d'uns d'assassinats que no semblen relacionats però que impliquen la mateixa gent. Ell no creu en les casualitats i la investigació el porta a dos punts clau: la Segona Guerra Mundial i el subconscient humà. Així, l'autor aborda un dels punts foscos de la història de Noruega: la implicació amb el règim nazi i l'ombra que encara plana sobre la consciència col•lectiva del país. Harry Hole investiga els homes que van lluitar al front amb les tropes nazis i que, en tornar a Noruega, van ser rebuts com criminals. Un d'ells, Daniel Gudeson, conegut pels seus companys amb el sobrenom de Pit-roig per com tallava el coll als enemics i els tacava el pit de sang, sembla haver ressuscitat d'entre els morts. L'obra ens situa a l'Oslo actual, en un moment en què els vells veterans encara no han vist reconegut el seu patriotisme i alguns, si no vigilen, el veuran reconegut de manera molt violenta.
NÈMESI
L'inspector Harry Hole es troba immers en la investigació d'un atracament en un banc d'Oslo quan rep la trucada d'una antiga amant, Anna Bethsen, que el convida a sopar a casa seva. Ell accepta la invitació i l'endemà es desperta sense recordar res de la nit anterior. Hores més tard, l'Anna apareix morta i el cas es tanca com un suïcidi. En Harry, però, no s'ho acaba de creure i, paral•lelament al cas del banc, decideix investigar la mort de la seva amiga pel seu compte. Sempre valent-se de mètodes eficaços però trepitjant la fina ratlla de la il•legalitat, Harry resoldrà dos crims que no eren el que semblaven de bon principi.
L’ESTRELLA DEL DIABLE
Una noia apareix assassinada en un pis d’Oslo. El cadàver presenta un dit amputat i un diamant clavat sota la parpella. És un diamant vermell de cinc puntes: la firma que l’assassí anirà estampant en els cossos de totes les altres seves víctimes. És estiu i mig cos de policia fa vacances, de manera que el cap de la Unitat d’Homicidis d’Oslo es veu obligat a cridar l’inspector Harry Hole perquè es faci càrrec del cas. Harry pràcticament s’ha separat de Rakel i ha recaigut en l’alcoholisme. Viu un dels moments més negres de la seva carrera i sap que, si no es remunta, té els dies comptats com a inspector. Harry es compromet molt amb la investigació, però es veu obligat a treballar al costat de Tom Waaler, un superior que no li acaba d’inspirar confiança. I mentre treu l’entrellat dels assassinats en

EL PERSONATGE
Harry Hole, gairebé quaranta anys, 1,94 m d'alçada, atlètic, prim. Cabell ros molt curt, pell blanca, ulls blaus i boca seductora. Sol vestir texans gastats i botes tipus Doctor Martens. Li agrada la música de Tom Waits.
Va néixer a Oppsal, un barri dels suburbis d'Oslo. Els seus pares eren mestres i no van acceptar gaire bé que el seu fill es fes policia.
És policia perquè pensa que no serveix per a una altra cosa i perquè odia als dolents ...
Harry és alcohòlic i un addicte al treball que s'oposa frontalment a qualsevol tipus d'autoritat, és un personatge amb els seus alts i baixos,però és un personatge proper i amb sentiments. És romantic, melancolic i està en lluita permanent amb el món i amb si mateix, però és el bo ...de la novel-la.
És un dels millors investigadors d'homicidis del grup de delictes violents d'Oslo.

LA SEVA GENT:
-Bjarne Moller, cap de la brigada contra el crim i oficial superior de Harry Hole, descriu a Harry com el millor investigador del departament i el pitjor funcionari públic .Fa tot el possible per protegir-se a si mateix i al seu departament. Confia en Harry..
-Ellen Gjelten, amiga i companya, amb ella forma un equip en què s'uneixen la intuïció i la intel.ligència.
-L'agent Halvorsen, més jove que ell i molt treballador.
-Beate Lønn, especialitzada en anàlisi de vídeo i comportament, amb un curiós do, el "gyrus fusiforme", és capaç de recordar tots els rostres que ha vist en la seva vida.
-Karl Weber, de la científica, Mal geni, intuïtiu i analític.
-Stig Aune , psicòleg i assessor de la policia. Ha tractat a Harry per la seva alcoholisme i s'ha convertit en un amic personal. L'únic, exceptuant Øystein.
-Øystein Eikeland, taxista i únic amic d'infància de Harry, de Oppsal.
-Rakel, la dona que estima. Mare soltera. Ella i Harry intenten viure amb i sense l'altre. Cap de les dues coses funciona.
-Sis, la seva germana menor. És la persona que Harry més vol després de Rakel. Té síndrome de Down. Se sent com una germana gran.
Al costat d'ells hi ha altres policies com Ivarsson, que representen aquest tipus de caps joves i incompetents, amb afició pel poder i la burocràcia.
Finalment Tom Waaler, un policia corrupte i sense ànima. El seu enemic.

FONTS:
Editorial PROA
Revista Sèrie Negra
Revista Paperblog

2 comentarios:

  1. La novel·la negra escandinava està arrassant :)
    Ja he acabat l'satge i marxo de vacances, així que vinc a desitjar-te un bon estiu acompanyada d'un bon llibre de lectura. Ens veiem els setmebre!

    ResponderEliminar
  2. Gràcies Gemma, molt bones vacances!

    ResponderEliminar