XAPATES
La meva contribució a la "Recepta del quinze" que organitzen cada mes "Els Fogons de la Bordeta".
Una recepta de xapates molt fàcil de preparar, no necessita pre-ferment, ni necessita ser formada.
L'única cosa important és tenir paciència, fer la massa un dia i deixar-la fermentar a la nevera fins al dia següent.
Són perfectes per congelar.
Amb aquestes quantitats em surten sis unitats.
Ingredients:
450 grs. farina
50 grs. farina de sègol
350 ml. aigua
50 ml. oli d'oliva
10 grs. sal
12 grs. llevat fresc o 6 grs. llevat sec tipus maizena o Vahine
Preparació tradicional:
Barrejar aigua, oli, farines, sal i el llevat per aquest ordre.
Amassar fins aconseguir una massa elàstica i llisa.
Formar una bola i deixar reposar en un recipient tancat tota la nit a la nevera (mínim 12 hores)
Treure la massa del recipient deixant caure en el marbre i amb l'ajuda d'una espàtula, tenint cura de no desgasificar. Formar amb molta cura, un rectangle.
Tallar 6 porcions el més iguals possible amb una espàtula i posar-les en una safata amb paper de forn.
Tapar amb un drap de lli i deixar reposar una hora.
Escampar-hi farina, i passar al forn preescalfat a 200 º durant 25 minuts.
Deixar refredar sobre una reixeta.
Preparació Panificadora:
Afegir a la cubeta tots els ingredients i programar "només massa".
Formar una bola i deixar reposar en un recipient tancat tota la nit a la nevera (mínim 12 hores). Treure la massa del recipient deixant caure en el marbre i amb l'ajuda d'una espàtula, tenint cura de no desgasificar. Formar amb molta cura, un rectangle.
Tallar 6 porcions el més iguals possible amb una espàtula i posar-les en una safata amb paper de forn.
Tapar amb un drap de lli i deixar reposar una hora.
Escampar-hi farina, i passar al forn preescalfat a 200 º durant 25 minuts.
Deixar refredar sobre una reixeta.
IMPORTANTÍSSIM: Al posar-les al forn crear vapor, posant al preescalfar el forn una safata sota de la de coure, i just abans de posar les xapates tirar aigua calenta per a crear un cop de vapor. Jo utilitzo una safata petita d'acer inoxidable.
450 grs. farina
50 grs. farina de sègol
350 ml. aigua
50 ml. oli d'oliva
10 grs. sal
12 grs. llevat fresc o 6 grs. llevat sec tipus maizena o Vahine
Preparació tradicional:
Barrejar aigua, oli, farines, sal i el llevat per aquest ordre.
Amassar fins aconseguir una massa elàstica i llisa.
Formar una bola i deixar reposar en un recipient tancat tota la nit a la nevera (mínim 12 hores)
Treure la massa del recipient deixant caure en el marbre i amb l'ajuda d'una espàtula, tenint cura de no desgasificar. Formar amb molta cura, un rectangle.
Tallar 6 porcions el més iguals possible amb una espàtula i posar-les en una safata amb paper de forn.
Tapar amb un drap de lli i deixar reposar una hora.
Escampar-hi farina, i passar al forn preescalfat a 200 º durant 25 minuts.
Deixar refredar sobre una reixeta.
Preparació Panificadora:
Afegir a la cubeta tots els ingredients i programar "només massa".
Formar una bola i deixar reposar en un recipient tancat tota la nit a la nevera (mínim 12 hores). Treure la massa del recipient deixant caure en el marbre i amb l'ajuda d'una espàtula, tenint cura de no desgasificar. Formar amb molta cura, un rectangle.
Tallar 6 porcions el més iguals possible amb una espàtula i posar-les en una safata amb paper de forn.
Tapar amb un drap de lli i deixar reposar una hora.
Escampar-hi farina, i passar al forn preescalfat a 200 º durant 25 minuts.
Deixar refredar sobre una reixeta.
IMPORTANTÍSSIM: Al posar-les al forn crear vapor, posant al preescalfar el forn una safata sota de la de coure, i just abans de posar les xapates tirar aigua calenta per a crear un cop de vapor. Jo utilitzo una safata petita d'acer inoxidable.
Oh Maia, les xapatetes t'han quedat fantàstiques!! Quina bona pinta! Ens quedem la recepta!
ResponderEliminarMoltes gràcies per participar i fins ben aviat!
Petons
Sandra