viernes, 18 de noviembre de 2011

XAPATETES


XAPATES
La meva contribució a la "Recepta del quinze" que organitzen cada mes "Els Fogons de la Bordeta".
Una recepta de xapates molt fàcil de preparar, no necessita pre-ferment, ni necessita ser formada.
L'única cosa important és tenir paciència, fer la massa un dia i deixar-la fermentar a la nevera fins al dia següent.
Són perfectes per congelar.
Amb aquestes quantitats em surten sis unitats.
Ingredients:
450 grs. farina
50 grs. farina de sègol
350 ml. aigua
50 ml. oli d'oliva
10 grs. sal
12 grs. llevat fresc o 6 grs. llevat sec tipus maizena o Vahine
Preparació tradicional:
Barrejar aigua, oli, farines, sal i el llevat per aquest ordre.
Amassar fins aconseguir una massa elàstica i llisa.
Formar una bola i deixar reposar en un recipient tancat tota la nit a la nevera (mínim 12 hores)
Treure la massa del recipient deixant caure en el marbre i amb l'ajuda d'una espàtula, tenint cura de no desgasificar. Formar amb molta cura, un rectangle.
Tallar 6 porcions el més iguals possible amb una espàtula i posar-les en una safata amb paper de forn.
Tapar amb un drap de lli i deixar reposar una hora.
Escampar-hi farina, i passar al forn preescalfat a 200 º durant 25 minuts.
Deixar refredar sobre una reixeta.
Preparació Panificadora:
Afegir a la cubeta tots els ingredients i programar "només massa".
Formar una bola i deixar reposar en un recipient tancat tota la nit a la nevera (mínim 12 hores). Treure la massa del recipient deixant caure en el marbre i amb l'ajuda d'una espàtula, tenint cura de no desgasificar. Formar amb molta cura, un rectangle.
Tallar 6 porcions el més iguals possible amb una espàtula i posar-les en una safata amb paper de forn.
Tapar amb un drap de lli i deixar reposar una hora.
Escampar-hi farina, i passar al forn preescalfat a 200 º durant 25 minuts.
Deixar refredar sobre una reixeta.
IMPORTANTÍSSIM: Al posar-les al forn crear vapor, posant al preescalfar el forn una safata sota de la de coure, i just abans de posar les xapates tirar aigua calenta per a crear un cop de vapor. Jo utilitzo una safata petita d'acer inoxidable.

1 comentario:

  1. Oh Maia, les xapatetes t'han quedat fantàstiques!! Quina bona pinta! Ens quedem la recepta!
    Moltes gràcies per participar i fins ben aviat!
    Petons
    Sandra

    ResponderEliminar