sábado, 7 de febrero de 2009

LA SETMANA NEGRA I EL CONVIDAT

Saviano lamenta que el gran èxit de 'Gomorra' hagi estat "una condemna"
1. • L'escriptor avisa que la crisi pot fer que el capital mafiós guanyi poder en l'economia europea
2. • Dubta que Barcelona sigui perillosa per a ell perquè la Camorra "no deixa sang on fa negocis"
A L'èxit de Gomorra ha estat una arma de doble tall per a Roberto Saviano.
Ha aconseguit fer arribar a milers de persones la seva denúncia de la Camorra napolitana però ha arruïnat la seva vida. "M'agradaria dir que no m'he penedit d'escriure'l, però no sé si ha valgut la pena", confessa.
Quan va vendre els primers 100.000 exemplars, diu, "va succeir el desastre" i la màfia el va fixar com a objectiu. Però al mateix temps, l'interès del públic i els mitjans que posa nerviosos els capos és el que el manté relativament segur: "Tota la meva activitat pública --diu-- és per protegir la meva persona i les meves paraules, perquè no hi ha cap protecció millor que l'atenció".

El jove periodista italià, que ha de viure sota vigilància policial des de l'octubre del 2006 i que va haver de deixar Itàlia l'any passat, va exposar totes les seves doloroses contradiccions --"l'èxit ha sigut una condemna"-- davant de centenars de barcelonins en la seva participació en la setmana BCNegra.

BARCELONA I NÀPOLS
 Rebut amb aplaudiments en un Saló de Cent ple a vessar, més persones van seguir la intervenció de Saviano des d'una pantalla a la planta baixa de l'ajuntament, i encara més es van quedar al carrer.
 I demà encara seguiran els homenatges, amb l'entrega del premi Carvalho de periodisme internacional. L'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, li va assegurar que la ciutat volia manifestar-li "que no està sol en la seva lluita per la llibertat" i que li reconeix el "valor cívic".
I Saviano ho va notar. "Barcelona és molt semblant a Nàpols, és una Nàpols ordenada, som cosins germans en els aspectes positius i en els negatius", va respondre l'escriptor, que va afegir dos altres motius per a la seva simpatia.
"Adoro Catalunya gràcies a George Orwell i a Leo Messi, que és qui més s'assembla a Maradona".
S'hi podria afegir un altre motiu. El neofeixista Cannavaro, que l'ha criticat per parlar malament de Nàpols, juga al Reial Madrid.
Però Saviano va deixar les bromes de seguida.
La presència camorrista a la ciutat ha fet redoblar el blindatge de seguretat que ha rebut, però l'escriptor no creu que Barcelona sigui especialment perillosa per a ell: "Són més intel•ligents del que sembla: no deixes sang on vols fer negocis".
 Intel•ligents però irritats.
 Saviano va admetre que sembla estrany que "una organització tan potent tingui por d'un llibre".
"Però no té por de mi --va precisar-- sinó dels meus lectors, del fet que hagi arribat a tantes persones".

LA MÀFIA, UN PROBLEMA ESPANYOL
Com en les seves anteriors aparicions públiques a Espanya, Saviano va remarcar que la màfia, cada vegada més internacionalitzada, "és un problema europeu i específicament espanyol".
Que es pot agreujar amb l'actual crisi econòmica --"els capitals líquids de les organitzacions criminals poden entrar a la banca i determinar el curs financer dels estats"-- però sobre el qual no es coneix el verdader grau d'infiltració, "perquè no es pregunta on van a parar els seus diners".
 Barcelona no és només un lloc on ha rebut un reconeixement públic i oficial poc habitual, també és un lloc on als camorristes se'ls deté mentre juguen tranquil•lament al black-jack, freqüenten locals de la Rambla que la policia italiana li recomanava a Saviano que evités (quan encara es passejava pel carrer) i tenen advocats que truquen al mòbil de Saviano per donar-li la benvinguda a la ciutat (li va passar el 2007).
"Aquí no hi ha consciència d'això, però al meu barri els nois ja deien fa anys que Espanya era un territori llaminer, una 'zona nostra', deien, igual que a la Costa del Sol li deien la Costa Nostra.
 Les organitzacions tenen la convicció que és un lloc segur per fer-hi negocis", recorda. Malgrat l'"aliança estratègica" entre les policies espanyoles i la italiana, que han facilitat nombroses detencions de camorristes.
'GOMORRA' AL CINE
A Saviano li sembla "natural" que una pel•lícula "que no és fàcil," com l'adaptació del seu llibre a la gran pantalla, hagi tingut més èxit a Europa que als Estats Units, on ha caigut de la lluita pels Oscars. Però apunta un altre motiu: seria un "miracle" que un públic seduït per l'aura d'El Padrí entrés en una pel.lícula que precisament "volia demostrar que no hi ha res de glamurós en la criminalitat".
FONT: EL PERIODICO DE CATALUNYA

No hay comentarios:

Publicar un comentario