sábado, 4 de abril de 2009

EL NOM DE LA MONA

EL NOM DE LA MONA El nom donat a la mona de Pasqua pot venir de l’àrab “munna” que vol dir obsequi. Se sap que ha al segle XV es deien uns pans especials per celebrar el fi de la Quaresma. Al damunt s’hi posava un ou, símbol del retorn a la vida. Diuen que va ser al 1900 quan alguns pastissers van incorporar l’ou de xocolata al damunt de les mones que menjaven les famílies riques de Barcelona. És una tradició que simbolitza que la Quaresma i les seves abstinències s'han acabat. Les mones presenten una gran diversitat. En un principi era una massa de pastís amb ous a sobre, segle XIX, però amb el temps els ous van esdevenir de xocolata i al final va acabar el pastís va esser la base de la mona. Al País Valencià i Múrcia, per contra, no va evolucionar i encara manté la forma original de pastís (tonya) amb l'ou dur al damunt. Tradicionalment el padrí regalava la mona al seu fillol el Diumenge de Pasqua o Pasqua Florida després de missa. El Dilluns de Pasqua era tradició que es reunissin dues o tres famílies o un grup d'amics i que anessin a menjar a algun indret la mona plegats, en un àpat en el que no hi mancava el conill a la brasa, la paella i, sobretot, el vi. Es un costum que encara és conserva a molts pobles de Catalunya. La tradició de la Mona de Pasqua va aparellada amb la dels flequers-pastissers, els quals fan autèntiques filigranes arquitectòniques amb la xocolata.Nomes cal veure els aparadors de les pastisseries durant aquests dies. FONT: ALMANAC DEL CORDILL 2009-04-04 WIKIPEDIA FOTOS: imatges google

1 comentario:

  1. Hola estimada, m'ha encantat aquest post de la mona. Per cert, m'encanta l'amanac del cordill!!! petons bonica.

    ResponderEliminar