viernes, 10 de julio de 2009

PA DE SEGÒL


PA DE SEGÒL
Aquest és el meu primer pa de sègol, veient les fotos no sembla una gran cosa (això de la fotografia no ho domino gaire ...) però el gust era una meravella.
La recepta la he agafat de Velsid de Gastronomia i Cía.
He fet alguns petits canvis i vaig fer la massa a la panificadora i després el segón repós als bannetons.
És la primera vegada que he fet servir un prefermentat o poolish.

INGREDIENTS
POOLISH 7 gr de llevat fresc, 250 g d'aigua tèbia i 115 gr de farina de força
MASSA DE PA
300 gr de farina de força, 250 gr de farina de sègol, 10 gr de llevat fresc tral 200 gr d'aigua i 10 gr de sal
ELABORACIÓ
La nit anterior es prepara el poolish. Barrejar tots els ingredients i deixar reposar. Jo ho vaig fer a la panificadora i aquí ho vaig deixar fins l'endemà. Em sembla que amb la calor que fa ara l'assumpte pot anar més ràpid.
El dia següent s'afegeixent a la cubeta per aquest ordre: els líquids, la farina, el llevat i la sal. Es programa massa pujada.
Treiem la massa de la cubeta, que és bastant enganxosa.Jo per manipular-la bé em vaig untar abans les mans amb oli, així no cal afegir farina. La vaig desgasifica i pastar una mica. La vaig posar en dos bannetons enfarinats i ho vaig deixar reposar. Quan van han doblat el seu volum es fornejant a 250 º c amb vapor.
Jo poso una safata amb aigua a sota. I un parell de vegades ho amb un esprai.
Al cap de 10 min. baixo la temperatura a 200 º c, + ó - 30 min, fins estigui daurat i soni a buit sota.
Es deixa refredar sobre una reixeta.

NOTES: Em va sortir una massa molt hidratada i que costava de manejar , potser una mica més de farina no li hagués anat malament però em va fer por afegir-ne.
Després del segon repòs, abans de posar al forn li vaig donar els talls amb la ganiveta.
Al girar el cistell se'm va escampar una mica, la massa era molt flonja i no ha pujat molt però el gust era boníssim i l'olor ... a pa de veritat.
Surten dos pans mitjans.

3 comentarios:

  1. Enhorabona Maia, es veu amb una pinta estupdenda! Un petó enorme i a fruir del teu meravellós pa.

    ResponderEliminar
  2. Felicitats per aquests pans!
    Aviat tindré una panificadora, que en tinc moltes ganes, i podré provar de fer aquest pa.
    ptns.

    ResponderEliminar
  3. Hola Cuiners Vermells! la veritat és que estava molt bo i va volar i això que els de casa no són gaire panarres...lo que els hi agradant son les baguettes del Opencor...Deu meu, quina creu!!!!!!
    Un petó

    Hola Anna, va molt bé. Jo la faig servir molt quan no tinc temps perquè la programas i te'n oblidas i al menys tens pa bo. I per pastar la massa i fer la primera pujada.
    Ara, no hi ha res com barrejar la farina, l'aigua i el llevat i anar fent i sentir com mica a mica és forma la massa, només amb les teves mans i al final surt txin, txin el "pa".
    Un petò.

    ResponderEliminar