domingo, 30 de agosto de 2009

SUSHI























Ahir un cuiner "interí" ens va preparar uns makizushi (巻き寿司?) de gambes, salmó i cranc.
Ho va fer amb un kit que va comprar al Makro que porta l'arròs, l'alga nori, el wasabi, els palets i l'estoreta .
Era la primera vegada que els feia i li van quedar realment molt bons.
Segur que repetirem.
SUSHI.
El sushi (鮨,鲊,寿司1 o寿司2) és un plat d'origen japonès a base d'arròs adobat amb vinagre d'arròs, sucre, sal i altres ingredients, incloent peix i marisc.
El nom "sushi" és refereix a la preparació de l'arròs
El sushi es prepara generalment en racions petites, aproximadament de la mida d'un most i pot adoptar diverses formes.
Si es serveixen de peix i l'arròs enrotllats en una fulla d'alga nori se l'anomena maki (rotlle).
INGREDIENTS
Arròs
El sushi es fa amb un arròs blanc i dolç, de gra curt, anomenat arròs japonès.
L'arròs de sushi (sushi-meshi) és en general de la varietat Japonica, amb una consistència que difereix de les classes que es mengen habitualment fora de Japó.
La qualitat més important és la seva textura cremosa i glutinosa.
Nori
Els embolcalls vegetals usades en el makizushi s'anomenen nori (海苔).
És una alga comestible tradicionalment conreada al Japó .
Les fulles de nori gaudeixen d'un gran valor nutritiu. Contenen proteïnes, minerals, especialment iode, i són riques en vitamines A, B1, B2, B6, niacina i vitamina C.
Ajuden a evitar que el colesterol es dipositi a les venes.
Farciment .
Només el peix de mar es fa servir cru en sushi, el peix de riu, que està amb més freqüència contaminat amb paràsits, s'emprea cuit.
Els peixos més utilitzats són la tonyina , el salmó , el bonítol, el pagre, el sorell o peix llimona i el verat .
L'ingredient més apreciat en el sushi és el toro, un tall del ventre de la tonyina.
Condiments
· Sushi-zu: El vinagre d'arròs, al qual se li afegeix sal i sucre ·
.Shōyu (しょうゆ,醤油o正油?): Salsa de soja japonesa. És un condiment imprescindible
· Gari (ガリ?): El gingebre dolç confitat i tallat en làmines s'usa netejar la boca entre dues mossegades de sushi.
Igual que el vinagre d'arròs, el gingebre és un antisèptic natural. Facilita la digestió protegint el sistema immunitari i ajudant al cos a salvaguardar de la grip i els refredats.
 · Wasabi (山葵o和佐比?): El wasabi (rave) verd picant, s'utilitza per realçar el gust del sushi. És ric en vitamina C, estimula la producció de saliva i facilita la digestió. Té poderoses propietats antibacterianes i és un antisèptic suau. I pica molttttttttt.....
· Mirin (味醂?): Vi d'arròs sense alcohol que serveix per eliminar el gust de peix.

4 comentarios:

  1. Ostres, a mi el sushi no m'agrada gens, però a en Kike li xiflen, ara li ensenyaré la creació del cuiner interí i quedarà de pasta de boniato!!

    ResponderEliminar
  2. Jo no he menjat mai sushi, però amb aquest kit ha de ser una marevella preparar-lo.
    ptns.

    ResponderEliminar
  3. Hola Txell, tant veure el shin shan i ja veus...
    Hola Anna, la veritat és que lo que és una maravella és que te'l facin i te'l serveixent...ja m'entends.

    ResponderEliminar
  4. Caram, quina sort tenir un cuiner interí, je je je...
    Jo tampoc coneixia aquest kit, serà qüestió de provar-lo ;)

    ResponderEliminar