sábado, 12 de septiembre de 2009

CREPUSCULO EN OSLO, ANNE HOLT


A Crepuscle a Oslo, Yngvar Stubo i Inger Johanne acaben de ser pares quan una sèrie d'assassinats porta a Stube de tornada a la feina i obliga a Inger J a enfrontar-se al seu passat Tot comença amb la troballa del cadàver d'una estrella dels programes d'entrevistes, Fiona Helle: algú l'ha assassinat a casa, li ha tallat la llengua i l'ha deixat sobre el seu escriptori, com si l'acusés així de mentidera. Tot apunta a un assassí pervers que escenifica els seus crims. Stubo es bolca en l'anàlisi meticulós dels detalls que envolten els crims i Inger J pensa en una teoria que agafa força a mesura que traça el perfil del presumpte assassí: la possible connexió entre els fets presents i el seu passat com a membre del Fbi, on treballava de prolifer. . Anne Holt va néixer a Larvik (Noruega). Després de llicenciar-se en la facultat de Dret de la Universitat d'Oslo, va treballar com a editora i presentadora d'informatius a la televisió noruega. Més tard va ingressar al cos de policia com a consultora, treball que va abandonar per dedicar-se a l'advocacia. Anys més tard, es convertiria en ministra de Justícia del seu país.
Holt va debutar com a escriptora de novel.la negra el 1993, arribant aviat gran notorietat. Després de les set novel.les d'èxit internacional protagonitzades per Hanne Wilhelmsen, Anne Holt crea al superintendent Ingvar Stube i a una ex-prolífer del FBI Inger Johan Vik. La primera novel-la en la qual són protagonistes és "CÀSTIG" i la segona "CREPUSCUL A OSLO".
Les dues novel-les destaquen per la seva capacitat de sorprendre i per la manera de ser dels seus personatges, el policia és un exemple de persona decent e integra, entregat a la seva feina i a la seva familia actual i que arrossega una traumatica expèriencia familiar anterior. Ella tambè te les seves històries pasades i presents . El matrimoni te un nadó i una filla d'una relació anterior de Inger Johan, una nena que te una lleugera deficiència mental i lluiten amb els problemes diaris familiars i humans que tenim la gent "normal"...
Això és una de les coses que més m'han agradat del llibre a part de l'investigació dels assassinats.
A l'hora d'escriure, Holt, que més que escriptora es considera «narradora d'històries», reconeix que ha estat influïda per la seva experiència com a policia.
A través de la literatura vol reflexionar sobre la societat i qüestiona l'efecta de la perdua de valors humans,
Anne Holt amb el temps s'ha convertit en un referent del gènere negra(a Alemanya i els països nòrdics s'han venut més de quatre milions d'exemplars de la seva obra).

3 comentarios:

  1. Una altra escriptora pe a a llista de novel·la negra. De l'Anne Holt no he llegit res, gràcies per la recomanació.

    Fins aviat

    ResponderEliminar
  2. Últimament me n'han parlat molt bé de l'Anne Holt... m'estic acabant l'últim llibre de lectures d'estiu i ara haig de triar què llegir. Tindré en compte la recomanació, que la novel·la negra m'agada molt ;)

    ResponderEliminar
  3. Hola Glòria,jo he trobat molt intereswsant com descriu els personatges i els seus problemes, i les mancançes socials.
    Hola Gemma, la novel-la m'agradat molt, més que l'anterior "Càstig".
    I aviat us parlare d'un altre escriptora del nord que ha tingut molt exit...

    ResponderEliminar