viernes, 25 de septiembre de 2009

PAIN DE CAMPAGNE A LA PANIFICADORA

He adaptat la recepta del Pain de Campagne de la SU de «Webos-Fritos" a la panificadora. http://webos-fritos.blogspot.com/2009/03/mi-pan-x-pain-de-campagne.html
És un pa que es fa amb un pre-ferment i això fa que tingui un gust més accentuat i es conservi fresc durant més temps.
Ingredients Pre-ferment
-2oo gr de farina blanca de força
-50 gr de farina de sègol integral
-5 gr de llevat fresc
-5 gr de sal
-160 gr d'aigua a temperatura ambient
Ingredients per al pa
-500 gr de farina de blanca de força
-100 gr de farina de sègol integral
-5 gr de llevat fresc
-15 gr de sal
-380 gr d'aigua
PREPARACIÓ
Fem el pre-ferment, programa massa. Jo faig una bola, la poso en una bossa de plàstic de congelar i ben tancada la guardo a la nevera fins el dia següent.
Posem els ingredients a la cubeta en l'ordre habitual: primer els líquids, després les farines i per últim el llevat.Triem el programa, (jo integral, pes: 1000 gr, daurat: mitjà)
Quan s'ha barrejat tot bé, afegim el preferment i vigilem que la massa tingui la textura adequada.
En acabar el programa, el traiem de la cubeta i ho posem a refredar en una reixeta.
NOTES
És un pa amb una molla bastant humida i amb un gust de pa rústic boníssim.
Els ingredients han d'estar tots a la mateixa temperatura.
Una cosa molt important, depèn de la farina potser necessitem més aigua, hi han farines que absorbeixen més que d'altres. Si necessitem més anirem afegint a cullerades fins que veiem que la massa és l'adequada.
El mateix si veiem que la massa té una textura massa enganxosa necessitarem més farina, farem el mateix, afegir-la a cullerades fins que tingui la textura adequada.
La farina integral necessita més aigua que la farina blanca.
Si posem més llevat pujarà més, però en refredar s'enfonsarà per el mig.
No tallar el pa mai quan encara està calent, és molt important deixar-lo refredar en una reixeta. Si fem servir un ganivet elèctric podrem fer llesques gairebé perfectes ....
La millor manera de conservar-lo és en una bossa de roba per al pa, sinó embolicat en un drap de lli o de cotó.
Es pot congelar tallat en llesques, en una bossa de plàstic per a congelats ben tancada. Només cal agafar les llesques que necessitem i posar-les uns minuts a la torradora i tindrem pa acabat de fer.
Una cosa que no m'agrada res quan faig un pa a la màquina són els "forats" que deixen les pales de pastar. Per evitar-ho, un truquet: controlar els temps de pastat i treure-les abans de l'últim llevat o abans de la cocció, així queda un pa perfecte.

8 comentarios:

  1. Amb tants consells, al final em faràs agafar ganes de tenir una panificadora, eh?.

    Fins aviat

    ResponderEliminar
  2. Cada vegada que vei un pa d'aquests, em torna el gusanillo de tenir una panificadora... però després penso que a la meva cuina ja no hi cap res més :(
    Aquests pans que duren tan són boníssims, al revés dels que trobem avui dia a la majoria de forns...

    ResponderEliminar
  3. Hola Glòria, va molt bé de veritat, encara que si és te temps el pastar la massa a ma te una magia ...Això del pa produeix adicció!
    Hola Gemma,jo només fa un any que la tinc, m'ho vaig pensar molt abans de comprar-la però no me'n penedeixo gens. I si, hi han molts llocs que venen "pa" ejem, però cada cop menys forns...

    ResponderEliminar
  4. Mercis per adaptar la recepta, em pareix que ha de ser força bo i els teus comentaris ajuden moltíssim!! petonets

    ResponderEliminar
  5. Hola MªJose, si el probés ja hem dirás que et sembla.Petons

    ResponderEliminar
  6. Des d'aquí faig una crida al meu estimat kike: vull una panificadora!!!! Genial menjar per esmorzar aquest pa tan suculent. Molts petons.

    ResponderEliminar
  7. Quin pa més bo! Segur que el provo. Que jo faig pa quasi cada dia. A casa em diuen la fornera.
    A mi tampoc m' agraden els forats de la pala, però em fa una mica de por treure-la, per si ho faig abans d' hora. També m' agradaria fer-hi algun tall amb el ganivet perquè quedés decorat, i no m' atreveixo.
    ptns.

    ResponderEliminar
  8. Maia, això és un pa de campagne millorat amb tots aquests consells! A jutjar per la foto t'ha quedat fantàstic!! :)

    ResponderEliminar