viernes, 6 de noviembre de 2009

ROSEANNA


Roseanna comença una tarda de juliol, quan el cos d'una jove és tret del llac Vättern, a Suècia.
Tres mesos després, tot el que sap l'inspector Martin Beck és que el nom de la noia es Roseanna, que va venir de Lincoln, Nebraska, i que va poder ser estrangulada per qualsevol de les vuitanta-cinc persones que viatjaven amb ella en vaixell.
El personatge de l'inspector Martin Beck gaudeix del reconeixement dels seus lectors i crítics i ha estat font d'inspiració Henning Mankell com ell mateix ha reconegut.
Traduïda a trenta-cinc llengües, s'han venut més de deu milions d'exemplars a tot el món.
Roseanna és un llibre del gènere policíac i de novel.la negra escrit pel matrimoni Maj Sjöwall i Per Wahloo l'any 1965.
La novel-la tracta del procés d'investigació d'un assassinat per part de l'inspector Martin Beck, que seria el protagonista de diverses novel-les més, donant lloc a una sèrie que és una referència en el gènere de la novel-la policíaca.
El pas del temps es nota bàsicament en els mètodes usats en la investigació. Per exemple durant un seguiment, els policies s'han de parar per trucar des d'una cabina de telèfons a la central o el difícil i minuciós que era abans el treball policial, mirant una a una, amb lupa, fotografies.
Ara, moltes de les coses en les que a la novel-la es trigaven dies, es resolen ràpidament, (tenim mòbils, tenim ordinadors ....) no s'ha d'esperar que arribi el correu d'Amèrica i obtenir així unes fotografies en les quals surt Roseanna .

 M'ha agradat, l'havia llegit fa molts anys i he aprofitat les vacances per tornar a llegir-la.
És una novel.la que aconsegueix atraparte i malgrat els seus anys no ha quedat desfasada.
 Els personatges, la relació entre ells, els motius de l'assassinat són els mateixos que trobem en les novel-les actuals.
Els autors van crear un personatge real, un policia normal que cau malalt, que es queixa , que esta preocupat per la seva vida familiar ...
 És un tipus treballador que segueix totes les pistes, que no deixa cap cap per lligar.
Es llegeix bé, no és una novel ràpida, és més aviat lenta, no és d'aquelles que estan passant coses contínuament.
Quan es llegeix Roseanna es descobreixen molts dels temes que posteriorment desenvoluparia Mankell a la sèrie de Wallander: sobretot, el protagonista que te una vida personal normal i corrent, i una Suècia que no és tan perfecta com crèiem.

3 comentarios:

  1. Maia,
    Ja veig que ets una lectora inesgotable de novel·la negra. A mi també m'agrada molt. Gràcies per aquesta nova recomanació, en pren c nota però se m'estan acumulant els llibres, aggggg!

    ResponderEliminar
  2. La novel.la negra no és ben bé el meu tipus de lectura que llegeixo normalment, però recomanació anotada, de tota manera.
    ptns

    ResponderEliminar
  3. Hola Josep, aquest és un clàssic. No creguis jo tambè tinc una llista de pendents molt, molt llarga...Una abraçada
    Hola Anna, com va Millenium? Ja l'has llegit? Aviam si m'ho explicas. Un petó

    ResponderEliminar