miércoles, 17 de marzo de 2010

UN ALTRE SUECA: MARI JUNGSTEDT


NINGU NO HA VIST

La temporada turística comença a la aparentment tranquil illa sueca de Gotland.
Com cada any, Helena, ara resident a Estocolm, torna a la illa on va passar els primers anys de la seva vida i celebra una festa amb els seus amics d'infància. Però Helena beu més del compte i acaba ballant amb el seu amic Kristian i provocant la gelosia del seu marit Per. Quan ja no pot suportar més, Per reacciona de forma violenta, posant punt i final al bon ambient que es respirava.
Al dia següent, Helena passeja per la platja per reflexionar sobre el que va passar quan és salvatgement atacada per un home armat. Quan es troba el seu cos, cruelment assassinat, el seu marit és immediatament inculpat. Però uns dies més tard, apareix el cos de Frida, una companya d'escola d'Helena, assassinada en les mateixes circumstàncies.
La psicosi s'apodera del poble i l'inspector Anders Knutas haurà d'accelerar les investigacions abans que l'assassí colpege de nou. Per a això podrà comptar amb la col • laboració no sempre desitjada del inquiet periodista Johan.


ºNINGU NO HA SENTIT
Quan el fotògraf alcohòlic Henry Dahlström apareix assassinat al centre de Gotland, les indagacions policials apunten directament a alguns dels seus companys de gresca. El cas no sembla revestir gran misteri, fins que el comissari Anders Knutas descobreix que el mort va rebre una important quantitat de diners el dia anterior a la seva mort.
Paral.lelament, la senyora Jannson denuncia la desaparició de la seva filla Fanny, de catorze anys, i la policia inicia immediatament la recerca d'aquest suposat cas de segrest. No obstant això, la recerca dóna un gir inesperat quan el porter del pis de Dahlström descobreix una caixa amb fotografies de caràcter pederasta en què apareix la jove Fanny.
Knutas necessitarà tot el seu talent i l'ajuda del seu amic periodista Johan Berg per descobrir què s'amaga darrere d'aquest terrible cas.
Masi Jungstedt posa de manifest la doble moral de la societat sueca de l'actualitat.
Las històrias tenen intriga, amor, assassinats i acció contínua.
Enganxa.

 
Aqui us transcric un article publicat a El Pais.
Una idílica illa com a teló de fons per descriure la perversitat de les relacions humanes, assassinats i assetjament escolar.
Mari Jungstedt (Estocolm, 1962) ha creat una sèrie de novel.les en què l'inspector Anders Knutas investiga els crims que es desenvolupen a l'illa sueca de Gotland.
Durant 14 anys l'autora de "Ningú no l'ha vist" i "Ningú ho ha sentit" va treballar com a reportera de ràdio i televisió fins que va decidir donar el salt a la literatura. "M’interessava molt escriure i vaig optar per la novel.la negra perquè en aquest gènere em sentia còmoda. M’ interessen molt les relacions humanes i fins a quin punt l'individu pot ser pervers ".
“Ningú no l'ha vist” és la primera de les set novel.les escrites per l'autora sueca i en ella relata l'assetjament escolar del que va ser víctima quan era petita. "Vaig patir molt. Tenia 11 anys quan vaig passar de ser una nena alegre i molt estimada a ser assetjada per un grup de companys. Va ser una situació horrorosa i són situacions que afecten a la resta de la teva vida. Era molt fràgil i per això crec que l'assetjament del qual vaig ser víctima està present en la meva literatura. En aquelles dates la situació en la meva família no era la més apropiada per a solucionar aquest tipus de problemes i ha estat de gran quan he estat conscient de tot el mal que em van fer ", explica Jungstedt.
Jungstedt parla del fenomen del seu compatriota el suec Stieg Larsson, creador de la trilogia Millennium, un best seller del qual s'han venut milions d'exemplars. "Larsson té ingredients que atrauen a molta gent. Ha sabut crear una sèrie de personatges que poden resultar fascinants ".
Admiradora de l'obra de Henning Mankell encara que no tant de la Suècia que descriu. "És massa gris i trist. Tot és molt depriment en el món que ens explica. L'inspector que jo he creat és molt diferent al seu inspector Wallander ".
De les set novel.les escrites fins ara per Mari Jungstedt quatre han estat traslladades a la petita pantalla. La sèrie creada per a la televisió alemanya, seguida per sis milions d'espectadors, està interpretada per actors suecs i alemanys i entre ells es troba l'actriu Inger Nilsson, protagonista de l'exitosa sèrie infantil Pippi Calcesllargues, personatge literari creat per l'escriptora sueca Astrid Lindgren . "Va ser increïble quan la vaig conèixer en persona. No podia donar crèdit al que veien els meus ulls perquè estava igual que quan protagonitzada la sèrie infantil. No podia parar de fer-li fotos ", comenta somrient.
FONT: El País 16/03/2009

1 comentario:

  1. Maia,
    Dos bons suggeriments i en català!!.
    S'acosta Sant Jordi!!
    Una abraçada

    ResponderEliminar