lunes, 22 de noviembre de 2010

PA D'ESPELTA, NOUS, PINYONS I PIPES DE GIRASOL I CARBASSA

INGREDIENTS
Poolish
• 100g aigua
• 100g farina de força
• 5g llevat fresc
Pa
• Tot el poolish
• 260g aigua
• 200g farina d'espelta
• 300g farina de força
• 1 culleradeta de sal
• 1 cullerada sopera de mel
• nous trossejades, pinyons, pipes de gira-sol i de carbassa.

ELABORACIÓ
En panificadora
Posem els ingredients a la cubeta, programa massa i ho deixem reposar tota la nit.
El dia següent afegim a la cubeta la resta dels ingredients i connectem massa pujada.
Quan soni el senyal tirem la fruita seca i les llavors, reservant uns quants per posar per sobre.
Quan estigui, traiem la massa de la panificadora i la posem sobre una superfície enfarinada i li donem forma de pa rodó. És una massa una mica difícil de manejar perquè resulta bastant enganxosa però és molt important no afegir més farina.
La deixem reposar en un bol engreixat fins que dobli el seu volum, després ho  passem a un full de paper de forn, li fem els talls, tirem la resta de les llavors per sobre, empolvorem de farina i ho passem a la pedra que tindrem en el forn calent a 220 º, posant sota un recipient amb aigua per crear vapor.
Estara cuit quan estigui ben daurat i en la base soni a buit.
Deixar refredar sobre una reixeta.

ASSUMPTES DIVERSOS ....
Amb aquestes quantitats m'han sortit dos pans petits.
Els fruits secs que he posat són una barreja per a amanides.
No totes les farines absorbeixen la mateixa aigua, si hem d'afegir més aigua fer-ho cullerada a cullerada.
A mi m'ha sortit una massa molt enganxosa, però el que he dit, depèn de la farina i pensar que si la usem integral absorbeix molt més.
Si ens és molt difícil de treballar hi ha un truc: el repòs. Podem deixar la massa al bol tapat tota la nit a la nevera i al dia següent prosseguir o si tenim més pressa, pastar a intervals de 15 min durant una hora durant uns quinze segons, que son cuatre plecs.
Per passar la fogassa amb el full de paper de forn a la pedra jo faig servir una safata sense vores d'aquestes de fer galetes.
Per escampar la farina la posem en un colador petit i la tirem per sobre.
Per crear vapor, jo poso una safata de forn petita i buida sota, i després de posar el pa, ràpidament poso uns glaçons de gel que en estar la safata calenta es fonen i fan vapor que ajuda a fer una crosta cruixent i daurada.

Ens tots els pans que he fet anteriorment  al final sempre hi ha un apartat de truquets.

7 comentarios:

  1. No se'm carrega la foto... però només pel nom ha de ser un pa espectacular!!

    ResponderEliminar
  2. A mi tampoc se'm carrega la foto, però intueixo que aquesta recepta és per nota!!!!.

    ResponderEliminar
  3. Hola Fogons, hola Glòria, espero que ara ho veieu. Es un pa molt adient per esmorzar. Petons

    ResponderEliminar
  4. Hola Maia!
    Des del bloc olletadeverdures.cat fa temps que intentem aplegar tots els blocs de cuina, gastronomía i vins escrits en català dins d’una secció anomenada gastrosfera.cat. Fa molt poc hem “descobert” el teu i avui t’escric per a fer-te saber que l’hem inclós. Espero que no et faci res, però si no vols constar-hi digue’ns ho, si us plau: no voldriem tenir-te sense el teu consetiment!

    Salut i bona feina amb el bloc!

    ResponderEliminar
  5. Un pa espectacular, quina barreja més bona d' ingredients!

    ResponderEliminar
  6. Hola Massitet, moltes gràcies per incloures el meu racó. Salutacions.
    Hola Anna, el posar el coctel de fruits secs és com posar-li al pa un vestit de festa...;)<Bromas a part, la veritat és que es un opa molt nutritiu i molt adecuat per esmorzar o berenar. Ptons

    ResponderEliminar
  7. Maia, bravo!! Un pa espectacular!! De presència i de combinació d'ingredients... mmm!
    Petons!

    ResponderEliminar