lunes, 28 de noviembre de 2011

VOLKER KUTSCHER: SOMBRAS SOBRE BERLIN




Una novel-la excel-lent


Infinitat de novel • les i pel • lícules ens han mostrat repetidament el Berlin de la parafernàlia nazi però el Berlin previ a l’ascens del nazisme, el que es reconstrueix després del Tractat de Versalles és força desconegut.
Es en aquest període quan està situada la trama d'aquesta novel • la, entre abril i juny del 1929.

Volker Kutscher va néixer el 1962 a Lindlar i va créixer a Wipperfürth. Va estudiar història i filosofia a Colònia i Wuppertal i és especialista en el periode d’entreguerras.
Va treballar com a editor a la ciutat de Wipperfürth, i des de 2004 treballa com a escriptor de ficció i periodista independent a Colònia.


 Sombras sobre Berlín és la primera novel•la de Kutscher amb el detectiu Rath com a protagonista. En una entrevista publicada a El Periodico diu: " no vull fer classes d'història, amb las mevas novel-les, pretenc escriure novel • les policíaques, però espero que alguns lectors s'interessin per l'època i la història i puguin fer alguna reflexió sobre això "


Volker Kutscher ha publicat dues novel•les que tenen com a protagonista el comissari Gereon Rath, i ja està escrivint un quart llibre, que començarà el juliol del 1932 quan el govern del Tercer Reich treu del poder el govern de Rússia.
En total, Kutscher espera construir un total de vuit novel-les emmarcades en aquesta sèrie.

Gereon Rath és un jove comissari de Colònia que, després d’un incident mortal que mai va arribar a aclarir-se, és enviat a Berlín per treballar en el departament de delictes sexuals on es veu embolicat per casualitat en la investigació de la mort d’un ciutadà rus, les seves indagacions el condueixen per un camí sense retorn, i gairebé massa tard comprèn que s’ha ficat en terrenys molt perillosos que involucren russos, una enorme quantitat de diners i fins i tot a gent del seu propi entorn.
I el pitjor és que tot això no és més que la punta d’un iceberg de corrupció i crim que potser hauria estat millor no destapar.


En aquesta novel•la, el lector acompanya Gereon Rath en les seves aventures nocturnes per un Berlín tan rutilant com depravat, amb els seus bars i bordells, i presencia en primera persona les “condicions” en què vivien els alemanys durant la República de Weimar i les batalles de carrer del Primer de Maig de 1929 en els barris obrers.
Tot això enmig de les tremendes intrigues entre la policia corrupta, la Reichswehr i les SA.

No hay comentarios:

Publicar un comentario