lunes, 23 de enero de 2012

PETROS MARKARIS, Amb l'aigua al coll

 Petros Markaris, rebrà el VII  Premi Pepe Carvalho de novel·la negra durant la setmana BCNegra de Barcelona el 2012.

Diferents assassinats es produeixen durant l’estiu de 2010 a Atenes.
Totes les víctimes  han tingut relació amb el poder bancari grec. Es tracta de directors de bancs, executius d’empreses de qualificació, i empresaris que persegueixen morosos dels bancs. Tots són decapitats amb una espasa.
Els carrers de la capital grega són plens de cartells i adhesius que conviden a la població a no pagar el deute als bancs. La policia haurà de resoldre aquests crims sota la pressió del govern, la premsa, i els poders fàctics.

Amb l’aigua fins al coll és una novel·la negra, on Màrkaris presenta un nou cas del comissari Kostas Kharitos.
 No trobareu en el protagonista el glamour d’altres personatges detectivescos com en Montalbano (d’Andrea Camilleri) o en Brunetti (de Donna Leon).
Kharitos és matusser (a la novel·la jubila el Seat Miniaflori que encara conduïa), maldestre (no sap que és Facebook, ni la diferència entre un Mac i un PC), excèntric (llegeix el diccionari a la nit) i proper (les investigacions es combinen amb la quotidianitat del seu matrimoni).
Aquesta breu descripció però,  és el que el fa especial.

Grècia està feta un desastre econòmic. Les retallades, el deute, la corrupció política, el malestar ciutadà i les manifestacions són presents en aquesta novel·la.
 Màrkaris ens dibuixa un país arruïnat i dues històries de venjança. Una és la de ficció. L’altra és la de l’autor, que utilitza la narració per carregar contra els poderosos i deixa empremta amb les seves opinions.

 En el llibre  Markaris ens va mostrant d'una banda, la pròpia investigació criminal, amb els polítics, els comandaments policials i delinqüents dels que es fa un retrat ferotge,  i per altra, amb un ritme i una certa dosi d'humor, ens explica exemples de terribles situacions personals i socials que s'estan donant a Grècia ... i en altres països.
No us perdeu la divertida escena en que la família del comissari esta veient a la televisió la final de la copa del món de futbol. i els comentaris sobre alguns jugadors espanyols i el seu entrenador en particular.

A diferència dels detectius anglosaxons, que solen tenir una mala vida i implicar problemes amb l'alcohol, Kharitos és un home tradicional i de classe mitjana, amb una vida familiar i personal molt comú.
 

Petros Màrkaris va néixer a Istanbul el 1937.
Amb l’aigua fins al coll és la sexta novel·la de la sèrie del comissari Kharitos.
 Guionista de televisió i autor de teatre ha col·laborat en diferents guions del cineasta grec Theo Angelopoulos, entre els quals destaquen La mirada d’Ulises, i L’Eternitat i un dia (Palma d’or al Festival de Cannes de 1998).

Obres

     Amb l'aigua al coll (2011)
     Mort a Istanbul (2009)
     L'accionista majoritari (2008)
     Defensa tancada (2006)
     El cas del tinent Kharitos (2006)
   
  Notícies de la nit (2005)
    
Suïcidi perfecte (2004)

Petros Màrkaris conversarà amb els lectors el 10 de febrer a BCNegra
El programa complet de BCNegra es pot consultar al web www.bcn.cat / bcnegra


Fonts: Tusquets , Tot és una mentida.

5 comentarios:

  1. Amb aquesta fantástica crónica m'has fet venir ganes de llegir aquest llibre, tot i que no es el génere que mes m'agrada....
    Espero que tot vagi una mica millor.
    Petonets.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Gemma,si et decideixes ja hem diràs si t'agrada. Markaris és un dels meus preferits, a través dels ulls del comissari ens parla de la situació política i econòmica grega, amb unes puntes humorístiques en alguns moments genials.Les discussions amb la seva dona, la relació amb el seu cap o amb els seus subordinats són impagables.
      De moment tot segueix igual, en les properes setmanes esperem que començi haver canvis i hi hagi una millora.
      Moltes gràcies.

      Eliminar
  2. Este comentario ha sido eliminado por el autor.

    ResponderEliminar
  3. Vaig llegir mort a Istambul i em va agradar, ja va sent hora de llegir-ne una altra.
    Una abraçada

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Hola Josep, doncs aquest segur que t'agrada. Aquest autor és més proper a nosaltres que els nòrdics;)
      Una abraçada

      Eliminar