viernes, 5 de noviembre de 2010

ANDREU MARTíN, VI PREMI PEPE CARVALHO.



EL VI PREMI PEPE CARVALHO
L’Institut de Cultura  de l´Ajuntament de Barcelona informa...
Amb el

Premi Pepe Carvalho es vol fer un reconeixement especial a autors nacionals i internacionals de prestigi i trajectòria reconeguda en l’àmbit de la novel·la negra.

Aquest guardó constitueix un homenatge a la memòria de l’escriptor Manuel Vázquez Montalbán i al seu cèlebre detectiu Pepe Carvalho. El fenomen Carvalho va contribuir enormement al ressorgiment, durant els anys setanta, de la novel·la negra europea i es va convertir en una part significativa de l’educació sentimental de diverses generacions de lectors.
El personatge de Vázquez Montalbán també va potenciar en gran manera la ciutat de Barcelona com a pionera en la renovació del gènere.   

Andreu Martín guanya el VI Premi Pepe Carvalho
L’escriptor barceloní Andreu Martín és el guanyador del VI Premi Pepe Carvalho.
L’autor rebrà el guardó al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona en el marc de la propera edició de BCNegra, que tindrà lloc del 31 de gener al 5 de febrer de 2011.
El jurat, format per Paco Camarasa, Juan José Arranz, Jordi Canal, Alícia Giménez Bartlett, Daniel Vázquez Sallés i Sergio Vila-Sanjuán, ha acordat, per unanimitat, atorgar el Premi Pepe Carvalho a Andreu Martín, perquè "des de la seva primera novel·la, Aprende y calla el 1979, s’ha convertit en un dels punts de referència del gènere negre-criminal al nostre país i en totes les llengües a les quals s’ha traduït".
El jurat també considera que l’autor "mostra en la seva obra l’amplitud de temes i de perspectives que el gènere pot adoptar per descriure una realitat, en ocasions oculta. Creador de personatges com Flanagan o Esqius, ha transitat pels molts matisos que el gènere pot donar en mans d’un gran novel·lista. Si Pepe Carvalho és un detectiu immortal que camina pels carrers de Barcelona, les pàgines d’Andreu Martín en són el complement perfecte".

 Andreu Martín (Barcelona, 1949) és escriptor i guionista de còmic, teatre, cinema i sèries de televisió. Es considerat un dels mestres de la novel·la negra espanyola. Ha escrit, entre d’altres, les novel·les policíaques Muts i a la gàbia (1986), Pròtesi (1990. Premio Círculo del Crimen), Si és no és (1987. Premi Deutsche Krimi Preis International), Barcelona Connection (1988. Premi Hammet), Per l'amor de Déu (1994), L'home que tenia raor (1997. Premi Hammet), Jutge i part (1996), Bellíssimes persones (2000), Veritats a mitges (2000), Corpus delicti (2002), Cop a la Virreina, amb Carles Quílez (2002), El blues del detectiu immortal (2006), Barcelona Tràgica (2009).
 Com a autor de literatura juvenil ha guanyat, juntament amb Jaume Ribera, el Premi Nacional de Literatura Infantil i Juvenil (1989) per No demanis llobarro fora de temporada, títol amb què va començar la sèrie de llibres dedicats al jove detectiu Flanagan.
La seva obra ha estat traduïda a l'alemany, francès, italià, lituà, holandès, basc i bable.

·        Premis d’edicions anteriors:
·        V PREMI PEPE CARVALHO, Ian Rankin
·        IV PREMI PEPE CARVALHO, Michael Connelly
·        III PREMI PEPE CARVALHO, P. D. James
·        II PREMI PEPE CARVALHO, Henning Mankell
·         I PREMI PEPE CARVALHO, Francisco González Ledesma


htttp://es.wikipedia.org/wiki/Andreu_Mart%C3%ADn

3 comentarios:

  1. Maia,
    Gràcies per la informació. A veure si me'n recordo i vaig a alguna de les activitats/conferències de la propera edició de la BCNegra, sempre em passa per alt.
    Una abraçada

    ResponderEliminar
  2. Des de petita que m'encanta l'Andre Martín amb les seves novel·les d'en Flannagan... i encara ara el seguim a casa! A nosaltres també ens agrada la novel·la negra, merci per la informació!
    Petonets!

    ResponderEliminar
  3. Hola Josep, quan tingui el programa fare una entrada.Una abraçada.
    Hola Fogons, benvinguts al meu racó. Una abraçada

    ResponderEliminar