jueves, 17 de mayo de 2012

L’AVI DE 100 ANYS QUE ES VA ESCAPAR PER LA FINESTRA , Jonas Jonasson





La increïble història d'un suec ni depressiu ni suïcida i d'un perill públic de cent anys d'edat.
Un fenomen en vendes i que s'està traduint ja a més de trenta-sis idiomes, l'adaptació cinematogràfica està en curs i que gaudeix, igual que el seu protagonista, d'una envejable salut i un més que intel · ligent sentit de l'humor.


En aquest llibre es veu com a un vell li pot quedar per viure una gran part d'aventures i ho fa sense cap prejudici i amb un sentit comú que sorprèn durant tot el llibre.
La trama és ràpida però no pots deixar-la, no pots parar de llegir, Jonasson ens sorprèn amb girs inesperats, filant històries que s'entrecreuen però que en cap moment interrompen la trama.

L'atzar i el caràcter del protagonista, són determinants per a la història que ens obre una nova visió.


Al llarg de 400 pàgines anem descobrint un personatge bo / dolent a estones, decidint com jutjar pel seu passat i com el veiem pel seu present. 
Queda a llibertat nostra, l'autor només s'encarrega de donar-li veu i vida amb moments per somriures, fins i tot per riallades.


L'autor utilitza al protagonista com un guia pels principals esdeveniments del segle XX, i alhora per llançar una reflexió sobre la condició humana. 
Segons l'autor:
"Si escoltéssim als vells obtindríem una altra perspectiva, que algú no disposi d'un perfil a Facebook no significa que no tingui res a dir"...

SINOPSI
Moments abans que comenci la pomposa celebració del seu 100 aniversari, Allan Karlsson decideix que res d'això va amb ell.

Vestit amb el seu millor vestit i unes sabatilles, s'enfila a una finestra i es fuga de la residència d'ancians on viu, deixant plantats a l'alcalde ia la premsa local.
Sense saber on anar, s'encamina a l'estació d'autobusos. 
Allà, mentre espera l'arribada del primer autobús, un jove li demana que vigili la seva maleta, amb la mala fortuna que l'autobús arriba abans que el jove torni i Allan es puja sense pensar-ho dues vegades, arrosegant  la maleta aliena.
Encara no sap que el jove és un criminal sense escrúpols i que la misteriosa maleta conté cinquanta milions de corones. 
Però Allan Karlsson no és un avi centenari qualsevol ... i en poc temps, després d'una esbojarrada aventura, posa tot el país cap per avall.

Un ancià centenari que no està disposat a renunciar al plaer d'estar viu.

Font: Que leer

2 comentarios:

  1. El tinc pendent de llegir... Es un delsmque varem comprar per Sant Jordi!
    Petonets.

    ResponderEliminar
  2. Hola Gemma, m'ho he passat molt bé llegint-lo. Darrera de la història esbojarrada hi ha el missatge que sembla que darrerament s'oblida a soovint, el d'escoltar als grans... ;)
    Molts petons

    ResponderEliminar