domingo, 12 de febrero de 2012

TOMÀQUETS FARCITS A L'ESTIL DE ADRIANÍ


L'escriptor grec Petros Màrkaris, al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona, després de rebre el premi Carvalho


PETROS MARKARIS I ELS TOMÀQUETS FARCITS A L'ESTIL DE ADRIANÍ

Dijous passat Petros Màrkaris va rebre emocionat en una ciutat a la qual "estima" el VII premi Carvalho de novel • la negra
2012, un guardó dedicat a qui el va motivar per començar a escriure novel • la negra i a qui considera «un gran mestre». .
Ernest Alós (El Periódico) diu: Hi ha hagut guanyadors del premi Pepe Carvalho de novel • la negra a qui se'ls ha hagut d'explicar qui era Manuel Vázquez Montalbán i on era Barcelona. I hi ha altres com el grec Petros Màrkaris. 
El Premi Pepe Carvalho vol ser un reconeixement especial a autors nacionals i internacionals de prestigi i de trajectòria reconeguda en l'àmbit de la novel•la negra. Aquest guardó constitueix un homenatge a la memòria de l'escriptor Manuel Vázquez Montalbán i al seu cèlebre detectiu Pepe Carvalho. 
El fenomen Carvalho va contribuir enormement al ressorgiment, durant els anys setanta, del gènere literari negre i criminal europeu, i es va convertir en una part significativa de l'educació sentimental de diverses generacions de lectors. 
El personatge de Vázquez Montalbán també va potenciar en gran manera la ciutat de Barcelona com a pionera en la renovació del gènere.
En les sis edicions anteriors del Premi Pepe Carvalho s'han guardonat Francisco González Ledesma, Henning Mankell, P. D. James, Michael Connelly, Ian Rankin i Andreu Martín.

Kostas Kharitos, un policia ben alimentat.

Un dels plats preferits del comissari Kostas Kharitos són els tomàquets farcits que li prepara la seva dona Adrianí.
Els meus tomàquets estan basades en la recepta del Manual Practico de cocina Negra y Criminal, escrit per Montse Clavé, de la Llibreria Negra i Criminal.
He variat alguna cosa, per exemple en la recepta original s'utilitza carn de xai picada, jo he posat carn de porc i el formatge feta l'he posat dins del tomàquet.
Espero que us agradin.

INGREDIENTS (per 4 persones)
8 tomàquets grans vermells de carn ferma
400 gr de carn de xai picada (porc)
2 grans d'all picats
julivert picat
1 ceba gran picada
50 gr de formatge feta tallat a dauets
1 culleradeta d'orenga
8 olives negres sense pinyol
oli d'oliva verge, sal, pebre i sucre

PREPARACIÓ
Tallar els tomàquets per dalt, que ens quedin com unes cassoletes amb tapa. Buidar amb molta cura de no trencar la pell. Es deixen cap per avall durant una hora perquè quedin el més secs possibles.
El farciment: en un bol posem la carn i salpebrem. Afegim el julivert, l'all, la ceba i l'orenga. Barrejar molt bé.
A l'interior de cada tomàquet posem un pessic de sucre, omplim amb la meitat de la massa, posem el formatge trossejat i acabem d'omplir amb la massa restant.
Els posem en una safata untada d'oli i cobrim amb les tapes reservades.
Escalfem el forn a 200 º i deixem que es facin durant uns 45 minuts aproximadament.
Es poden menjar calents o freds.

COSES
En buidar els tomàquet cal estar alerta de no tallar la pell, és molt important ja que si no se'ns sortiria el farciment. Jo utilitzo un ganivet de fulla molt fina de serreta per tallar els lòbuls deixant com ½ cm de carn de tomàquet, després amb una cullereta de les de cafè vaig treient tot el inerior del tomàquet fins que quedi ben net.
Això no ho tirem, no l'utilitzem en aquesta recepta però el podem usar per a un sofregit o qualsevol altre plat en què necessitem tomàquet.
Es pot congelar en un tuper petit si no el farem servir en un temps prudencial.
La recepta original és carn de be, jo els he fet amb carn de porc (pasta de salsitxa) però queden bons igualment amb carn de vedella o mixta (meitat porc, meitat vedella)
El sucre que es posa dins del tomaquet es una cantitat molt petita, un pessic,  jo he fet servir un sobret  de cafeteria per tots vuit tomacats.

FONTS:
MANUAL PRÁCTICO DE COCINA NEGRA Y CRIMINAL, Montse Clavé
Ajuntament de Barcelona, Institut de Cultura
El Periodico



6 comentarios:

  1. Mmm... m' encanten aquests tomàquets!

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Hola Anna, imagina't amb uns tomàquets del Berguedà...

      Eliminar
  2. Eii Maia, aquests tomàquets tenen una pinta bestial!! Ens els apuntem, i més sabent que son una de les receptes preferides del comissari Kostas Kharitos.
    Una abraçada

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Hola Josep, quan els proveu ja m'explicareu si us han agradat. Una abraçada.

      Eliminar
  3. Bona crónica i millors tomàquets!!!
    Petonets.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Hola Gemma, al final t' apuntaras a la novel · la negra, almenys de les novel · les que es mengi bé...
      Petonets

      Eliminar